Πατριάρχης Σερβίας: ''Η παρέμβαση στην Ουκρανία χειροτέρεψε την κατάσταση''

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Συνάντηση με τον Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο είχε σήμερα, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 Αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Βελιγράδι.
Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας ήταν ο Επίσκοπος Μπαρισέφσκ κ. Βίκτωρ, και με την συμμετοχή του Αναπληρωτή Πρόεδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Πρωθιερέα Νικόλαο Ντανίλεβιτς.
Η συνάντηση της αντιπροσωπείας και του Πατριάρχη Σερβίας, πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι.
“Καλωσορίζουμε τους αγαπημένους αδελφούς μας, από την Ουκρανία. Είμαστε πολύ ευτυχείς που σήμερα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε μαζί σας, και να ακούσουμε από εσάς την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία” – ανέφερε καλωσορίζοντας την Αντιπροσωπεία ο Πατριάρχης Σερβίας.
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Ειρηναίος τόνισε: “Παρακολουθούμε τα γεγονότα στην Ουκρανία και ότι συμβαίνει εκεί, και βλέπουμε τους μεγάλους πειρασμούς. Προσευχόμαστε καθημερινά στο Χριστό, για όλους αυτούς τους πειρασμούς και να δοθεί μία λύση”.
“Δυστυχώς αυτό που συμβαίνει σήμερα, φαίνεται χειρότερο από πριν! Όπως ήδη γνωρίζετε η θέση της εκκλησίας μας, καταδικάζει την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας της Ουκρανίας” – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Ειρηναίος.
Επίσης ο Πατριάρχης Σερβίας τόνισε: “Το μόνο που κατάφερε το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι να κάνει χειρότερα τα πράγματα στην Ουκρανία, από ότι ήταν πριν. Όπως, κι άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, έτσι και εμείς υποστηρίζουμε την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία”.
“Για εσάς, αλλά και για την Εκκλησία μας η οποία έχει επίσης προβλήματα, προσευχόμαστε με θέρμη στον Θεό ώστε όλα να λυθούν με τον καλύτερο τρόπο” – πρόσθεσε κλείνοντας ο Πατριάρχης Ειρηναίος.
Στην αντιφώνησή του ο Επίσκοπος Βίκτωρ, ευχαρίστηκε αρχικά τον Πατριάρχη Ειρηναίο, που παρόλο το επιβαρυμένο πρόγραμμά του με την Σύνοδο, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους.
“Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μας δώσατε, να επικοινωνήσουμε και να συναντηθούμε μαζί σας. Πρωτίστως σας μεταφέρω τις θερμές ευχές του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονουφρίου, όποιος προσεύχεται για την Εκκλησία της Σερβίας” – τόνισε μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Βίκτωρ.
Στη συνέχεια ο Ουκρανός Ιεράρχης ανέφερε ότι “πριν από λίγες ημέρες βρεθήκαμε στο Μαυροβούνιο, όπου εκεί μαζί με τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο προσευχηθήκαμε με τους ορθόδοξους αδελφούς μας, οι οποίοι περνάνε ένα πειρασμό και μια μεγάλη ταλαιπωρία”.
“Όταν η είδηση για το Μαυροβούνιο έφτασε και στην Ουκρανία, η καρδιά μας γέμισε από θλίψη. Πρέπει ο ένας να δώσουμε στον άλλον χέρι βοήθειας, ώστε να μπορέσουμε μαζί να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αναφύονται σήμερα στην Ουκρανία, στο Μαυροβούνιο και σε άλλες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες” – συμπλήρωσε ο Επίσκοπος Βίκτωρ.
Κλείνοντας ο Επίσκοπος Μπαρισέφσκ τόνισε ότι “τα τελευταία χρόνια η Εκκλησία βρίσκεται υπό την πίεση εξωτερικών δυνάμεων, οι οποίες επιβουλεύονται την ενότητα της Εκκλησίας”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Το μυστήριο του γάμου

Ομιλία για το μυστήριο του γάμου από τον π. Μύρωνα Σιμωνοπετρίτη που έγινε σε σύναξη νέων στο Μετόχι της Αναλήψεως της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας στο Βύρωνα Αττικής. %audio% … [...]

"ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΕΡΙΣ ΤΟΥ ΒΙΟΥ “(Αγ.Νεκταρίου)

Άπό τά Άπαντα τού Άγίου Νεκταρίου..Τόμος Γ´ Ό Άγιος Νεκτάριος,τίς έλεύθερες ώρες του,ίδίως στή Ριζάρειο Σχολή,σχεδίαζε Σταυρούς καί έγραφε έπ´ αύτών είτε άγιογραφικά … [...]

Περί παράδοσης…

Παράδοση. Παρά και δίνω. Παραδίδω. Μεταφέρω. Μεταλαμπαδεύω. Συνεχίζω. Διαιωνίζω. Διατηρώ. Ακολουθώ. Τηρώ. Φροντίζω. Φυλάω. Διατηρώ και άλλα τόσα συνώνυμα και εννοιολογικά … [...]