Προληπτικά μέτρα από την Εκκλησία της Αλβανίας για τον κορωνοϊό

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού στην γειτονική Αλβανία, όπου υπάρχει ήδη μια νεκρή από τον θανατηφόρο ιό, ανακοίνωσε, με αίσθημα ευθύνης και αγάπης προς τους ανθρώπους, όπως τονίζεται, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλβανίας.
Περιορίζονται οι ακολουθίες, ωστόσο με σαφή τρόπο ξεκαθαρίζεται ότι «η αγία κοινωνία είναι πηγή ζωής και θεραπείας».
Και προστίθεται: «Στις δύσκολες αυτές ημέρες, είναι σημαντικό να αποφύγουμε τον πανικό και να αυξήσουμε την προσωπική και οικογενειακή εμπιστοσύνη και προσευχή στο Θεό με την πεποίθηση ότι ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει».
Στα μέτρα, που λαμβάνονται από την Εκκλησία της Αλβανίας (να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε προηγηθεί συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα επ’ αυτού του θέματος), είναι τα ακόλουθα:
1) Αναστολή έως τις 3 Απριλίου 2020, όλων των καθημερινών εκκλησιαστικών ακολουθιών. Ενθαρρύνονται οι πιστοί να προσεύχονται στα σπίτια τους ή να ακούνε τις ακολουθίες μέσω του εκκλησιαστικού ραδιοφώνου «Ανάσταση».
2) Μόνο η Θεία Λειτουργία της Κυριακής θα πραγματοποιείται σε όλους τους ναούς. Δίνεται συμβουλή στους ηλικιωμένους πιστούς, στα παιδιά, καθώς και σε εκείνους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, να αποφύγουν τον εκκλησιασμό και να παρακολουθήσουν τη λειτουργία από το ραδιόφωνο “Ανάσταση”.
3) Οι εκκλησιαζόμενοι να αποφεύγουν τις αγκαλιές, τα φιλιά και οποιαδήποτε φυσική επαφή μεταξύ τους, καθώς και με αντικείμενα, που ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί από άλλους.
4) Όλες οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές κατά τη διάρκεια της ημέρας για προσωπική προσευχή.
5) Αναστέλλονται τα προγράμματα κατήχησης για όλες τις ηλικίες, καθώς και όλες οι εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.
6) Το Μυστήριο της Εξομολόγησης θα συνεχιστεί, αλλά συνιστάται να διατηρεί μια απόσταση ο ένας από τον άλλο, καθώς και να ακολουθεί τις οδηγίες για την προστασία από τη μόλυνση.
7) Για να αποφευχθεί η συσσώρευση στα κυλικεία, που έχει ανοίξει η Εκκλησία για ανθρώπους που έχουν ανάγκη, τα τρόφιμα θα προετοιμάζονται και θα τους δίνονται. Για όσους δεν μπορούν να πάνε επί τόπου, θα είναι δυνατή η αποστολή των τροφίμων στο σπίτι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

«Εις τιμήν και μνήμην…»

Υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου «Ἀαρών τις δεύτερος ἢ Μωϋσῆς, Θεῷ πλησιάζειν ἠξιωμένος καὶ θείαν φωνὴν χορηγεῖν τοῖς ἄλλοις ἱσταμένοις … [...]

Συμβουλές σε έναν νέο της εποχής

Συνέντευξη στον σταθμό 4Ε (Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Ενημερωτική Εκπομπή) με τον Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό στον μακαριστό π. Θεόφιλο Ζησόπουλο. Ο Γέροντας Ιωσήφ … [...]