Σερρών: ''Η αγνή φιλοπατρία συνιστά για τον Έλληνα διαχρονικώς κορυφαία αρετή''

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

Την 29η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας με λαμπρότητα τελεί την ιερά σύναξη των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ο οποίος μάλιστα είναι και ο πνευματικός πατέρας και διδάσκαλος της Εκκλησίας των Σερρών αλλά και ολοκλήρου της Ελλάδος, εορτάζει και η μεγαλομάρτυς και πανένδοξος πόλις των Σερρών την 107η επέτειο από της απελευθερώσεώς της από τους Τούρκους δυνάστες, μετά από φρικτή δουλεία 530 ετών (1383-1913), αλλά και από τους Βουλγάρους επιδρομείς.
Συγκεκριμένως, σήμερα Δευτέρα 29 Ιουνίου, ημέρα λειτουργικής μνήμης της συνάξεως των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.
Ακολούθως, στις 10:00 π.μ. εψάλη η επίσημη Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλεως, στον ως είρηται Ιερό Ναό, στην οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος πλαισιούμενος από σύσσωμο τον ιερό Κλήρο της πόλεως των Σερρών.
Το παρόν έδωσαν πλήθος Σερραίων, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φ. Αραμπατζή, ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, ο Δήμαρχος Σερρών Αλ. Χρυσάφης, οι Βουλευτές του Νομού Αν. Χατζηβασιλείου, Θ. Λεονταρίδης, Ελ. Αβραμάκης και Κ. Μπούμπας, o Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Π. Σπυρόπουλος, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Δ. Κούκος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και Φορέων του Νομού, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.
Στον λόγο του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι εθνικές μας επέτειοι και μάλιστα η κορυφαία για κάθε πόλη επέτειος, αυτή της απελευθερώσεώς της αποτελούν μία αρίστη ευκαιρία, πρώτον μεν ολοθύμου δοξολογίας του αγίου Ονόματος του Θεού για την φιλόστοργη πρόνοιά Του, ύστερον δε για την απόδοσιν της οφειλομένης τιμής προς τους ηρωικούς πατέρες μας, οι οποίοι με πολλές θυσίες, οι οποίες συχνά έφθασαν μέχρις αίματος, μας εχάρισαν μία ελεύθερη πατρίδα μέσα στην οποία μπορούμε να ζούμε, να κινούμεθα ελευθέρως, να εκφραζόμεθα και να δημιουργούμε. Η αγνή φιλοπατρία συνιστά για τον Έλληνα διαχρονικώς κορυφαία αρετή, που στην αυθεντική της έκφραση δεν αντίκειται στο οικουμενικό πνεύμα του χριστιανισμού. Για την σημερινή μεγάλη ημέρα είναι άξιος μνημονεύσεως ο λόγος του συγχρόνου Σερραίου ιστορικού Πέτρου Πέννα (1966), ο οποίος στο περίφημο έργο του «Ιστορία των Σερρών» έγραφε για την μεγαλομάρτυρα πόλιν: «Σπανίως συναντά κανείς πόλιν, διαρκώς υφισταμένην τας καταιγίδας του χρόνου και των πολεμικών περιπετειών, αλλά και διαρκώς εκ της τέφρας και των ερειπίων αναθάλλουσαν εκάστοτε ωραιοτέραν, ως η πόλις των Σερρών». Η ολοπρόθυμη συμμετοχή μας, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, στους εορτασμούς των Ελευθερίων της πόλεως των Σερρών, είναι μία εξαίρετη ευκαιρία ουσιαστικού αναβαπτισμού στις υπερούσιες, ζωηφόρες και διαχρονικές αξίες και παραδόσεις της πατρίδος μας, την οποία όλοι οφείλουμε να αγαπούμε και να τιμούμε».
Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος, μαζί με τον ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και τον πιστό λαό του Θεού, μετέβησαν εν πομπή, στο χώρο της πλατείας «Ελευθερίας» των Σερρών.
Εκεί, ενώπιον του ανδριάντα του Σερραίου ήρωα της Ελληνικής Επαναστάσεως Εμμανουήλ Παππά, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, κατατέθησαν δάφνινοι στέφανοι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία των Σερρών και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.
Ειδικώς για εφέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών, που επικρατούν και στην πατρίδα μας, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, κατόπιν αποφάσεως των αρμοδίων πολιτικών αρχών, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση των μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η Αγία Γραφή

Η Αγία Γραφή, αδελφοί χριστιανοί, είναι το ιερό εκείνο βιβλίο, που μας λέγει τι έκανε ο Θεός για μας και πως πρέπει να ζούμε εμείς σαν χριστιανοί, ανήκοντες σ᾽ Αυτόν. Το … [...]

Η αγιότητα του γέροντος Σωφρονίου

Η αγιότητα του γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ (+1993) Το παρόν γράφεται εξ αφορμής της πρόσφατης ανοίκειας και βλάσφημης επίθεσης προς το πρόσωπο του οσίου γέροντος δια … [...]