Σιδηροκάστρου Μακάριος: «Σε θέματα πίστεως και λατρείας υπάρχουν κόκκινες γραμμές» (ΦΩΤΟ)

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

Με την δέουσα αναστάσιμη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, σύμφωνα με τις επικρατούσες κατ’ αυτήν την χρονική περίοδο και στην Πατρίδα μας ειδικές και έκτακτες συνθήκες, η Εκκλησία των Σερρών και της Νιγρίτης, εορτάζει εφέτος, την πανίερη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, κατά την οποία άγει και τα σεπτά ονομαστήριά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης της κ. Θεολόγος.
Ειδικώτερα, σήμερα Πέμπτη 7 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, παραμονή της εορτής του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, προστάτου και ευεργέτου της πόλεως των Σερρών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, χοροστάτησε στον πανηγυρικό, αρχιερατικό Εσπερινό, μετ’ αρτοκλασίας, που τελέσθηκε, συχχοροστατούντος του άγοντος τα ονομαστήριά του Σεβ. κ. Θεολόγου, στον εορτάζοντα, ομώνυμο Ιερό Ναό, ο οποίος κτίσθηκε από τους Σερραίους σε έκφραση ευχαριστίας για την σωτηρία της πόλεως, την 8η Μαΐου 1821, από την σφαγή που είχαν αποφασίσει οι Τούρκοι κατακτητές.
Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο χοροστατών Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος κήρυξε επικαίρως τον θείο λόγο, αναφερόμενος στην μεγάλη αρετή της χριστιανικής αγάπης, κήρυξ της οποίας υπήρξε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης.
Αναφερόμενος στον φιλάγιο λαό του Θεού, ο οποίος αν και στερήθηκε εφέτος της αυτοπρόσωπης συμμετοχής του στις λατρευτικές και εορταστικές ακολουθίες των αγίων αυτών ημερών, τόνισε ότι συνεχίζει να εκφράζει με κάθε τρόπο την αγάπη του προς την μητέρα Εκκλησία και ακολούθως την βαθειά εκτίμηση, την αγάπη , την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό του προς τον Επίσκοπο της τοπικής Εκκλησίας.
Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην ενεστώσα δοκιμασία εξ αιτίας της πανδημίας, απηύθηνε μήνυμα πνευματικής αφυπνίσεως, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: «Όλοι έχουμε ανάγκη της ενώσεως με τον Χριστό, καθώς είμεθα μέλη της μεγάλης οικογένειάς Του. Η Εκκλησία, η μητέρα μας Εκκλησία, ετόνισε, είναι παράγοντας δυνατής ελπίδος, σταθερότητος και ενότητος για τον τόπο μας, είναι μια μεγάλη αγκαλιά στην οποία οι πάντες χωρούν. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την Πατρίδα μας και ολόκληρο τον κόσμο, πρέπει να μείνουμε δυνατοί. Δυνατοί στην πίστη, την αγάπη, την φιλαδελφεία. Σήμερα, όμως δυστυχώς, με το πρόσχημα της πανδημίας, κάποιοι θέλουν να μας στερήσουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, ενσπείροντας εντέχνως μέσα στις ψυχές μας τον φόβο, την καχυποψία, την αμφιβολία, και την αμφισβήτηση. Εμείς, όμως, με την δύναμη του Χριστού, θα νικήσουμε αυτόν τον φόβο. Η πίστη μας απελευθερώνει από τα δεσμά της λογικής. Ο χριστιανός υπερβαίνει τα στενά όρια της λογικής και ζει την ευρυχωρία της αγάπης, μέσα στην αγιοπνευματική ζωή της Εκκλησίας».
Συνεχίζοντας τον λόγο του, είπε ο Σεβασμιώτατος: «Πρέπει όμως να τραβήξουμε κόκκινες γραμμές στα θέματα της πίστεως και της λατρείας μας. Αυτές οι γραμμές δυστυχώς ξεπεράσθηκαν κάποιες φορές δυστυχώς με την δική μας σιωπή και ανοχή. Τα δύσκολα όμως έρχονται και γι’ αυτό πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και δυνατοί. Ο Χριστός κατανοεί την αδυναμία μας διότι μας αγαπά. Οι άνθρωποι δεν κατανοούν εύκολα. Ελάτε αδελφοί, ετόνισε ο Σεβ. Σιδηροκάστρου, να γίνουμε αγιώτεροι, να πλησιάσουμε στον Χριστό περισσότερο. Τα παλαιότερα χρόνια οι σοφοί πατέρες μας στις ώρες της δοκιμασίας, έπαιρναν τα εικονίσματα, τα ιερά λείψανα και έκαμαν λιτανείες για να έρθει το έλεος του Θεού, ενώ σήμερα μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, απομονωμένοι, φοβισμένοι και τρομοκρατημένοι».
Ακολούθως, ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ευχαρίστησε θερμώς τον Σεβ. Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, ο οποίος ετίμησε την εφετινή μνήμη του Ευαγγελιστού Ιωάννου και τα ονομαστήρια του ταπεινού Επισκόπου της τοπικής Εκκλησίας των Σερρών.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εγκαρδίως, η ευλογία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου να σκεπάζει τον τόπο, την Πατρίδα και τον πιστό λαό του Θεού.
Αύριο, Παρασκευή 8 Μαΐου, αγιώνυμο ημέρα της εορτής, ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος θα λειτουργήσει, στην ανδρώα Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αν και η Πόλη έπεσε, η Ρωμυοσύνη ζει

Του π. Παταπίου Καυσοκαλυβίτου Ἦταν Σάββατο, 9 Ἰουνίου τοῦ 1453, ὅταν τρία πλοῖα κατέπλεαν ὁρμητικά στό βενετσιάνικο λιμάνι τῶν Χανίων, κατεβάζοντας βιαστικά τά … [...]