Συνέδριο για τις κατασχέσεις Ιερών Ναών στην Ουκρανία

Του Θάνου Θανοπούλου στην Romfea.gr

Συνέδριο με εκπροσώπους των ενοριών που έχει κατασχέσει παράνομα η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, πραγματοποιήθηκε στην Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου.
Στο φόρουμ συμμετείχαν οι κληρικοί της Εκκλησίας της Ουκρανίας, καθώς και πιστοί που θέλουν να υπερασπίσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα περί της θρησκευτικής ελευθερίας. 
Το συνέδριο ξεκίνησε με μήνυμα του Μητροπολίτη Ονουφρίου, το οποίο ανέγνωσε ο Πρωτοσυγκελλεύων, Σεβ. Μητροπολίτης Μπορισπόλ Αντώνιος.
Στο μήνυμα του ο Μητροπολίτης Ονούφριος, μεταξύ άλλων τονίζει: «Μπορούν να γίνουν αληθινά Μυστήρια σε ναούς που έχουν αφαιρεθεί με τη βία, με χύσιμο αίματος, και έχουν προκαλέσει απελπισία και θλίψη σε χιλιάδες ανθρώπους; Διατηρείται η χάρις του Θεού όπου υπάρχει αδικία, βία και επιθετικότητα κατά του πλησίον;»
Επίσης, ο κ. Ονούφριος προσθέτει ότι «τα γεγονότα αυτά κάνουν τους ανθρώπους να δυναμώνουν περισσότερο και να παραμένουν πιστοί στον Κύριο και την Αγία Του Εκκλησία.»
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Αντώνιος αναφέρθηκε στα θλιβερά γεγονότα των παράνομων κατασχέσεων, λέγοντας ότι «η προστασία των Ιερών μας Ναών, είναι προστασία ολόκληρης της πίστεως μας».
«Για χάρη των πολιτικών συμφερόντων οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας διεστράφηκαν, ενώ η ενότητα της παγκόσμιας ορθοδοξίας έχει πληγεί. Είναι φανερό ότι τα οικουμενικά κινήματα εντείνουν την πίεση που στοχεύει στην τεχνητή ένωση πιστών διαφορετικών ομολογιών» – συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ.
Σε άλλο σημείο ο Ουκρανός Ιεράρχης πρόσθεσε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραβίασε τους ιερούς κανόνες, και προχώρησε σε νομιμοποίηση του σχίσματος στην Ουκρανία.
«Επομένως υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά μας, υπερασπιζόμενοι τους Ναούς μας, και παραμένοντας πιστοί στην κανονική Εκκλησία, υπερασπίζουμε το μέλλον της Ορθόδοξης πίστης στην πατρίδα μας» ανέφερε ο Μητροπολίτης Αντώνιος. 
Ο Πρωθιερέας Νικόλαος Ντανίλεβιτς, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «από το 2014 έως σήμερα, η Εκκλησία μας περνάει δύσκολες μέρες: πίεση, διακρίσεις, κατάσχεση ιερών ναών».
Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Πρωθιερέας Αλέξανδρος Μπαχώβ, επικεφαλής του νομικού Τμήματος ο οποίος τόνισε ότι η έκταση του προβλήματος σχετικά με την κατάσχεση των ιερών ναών είναι εντυπωσιακή.
«Καταγράψαμε περίπου 500 υποθέσεις συγκρούσεων που σχετίζονται με κατασχέσεις, επιδρομές και επανεγγραφή θρησκευτικών κοινοτήτων. Από τις 500 υποθέσεις, κατατέθηκαν περίπου 400 αγωγές στα δικαστήρια που αφορούν τις παράνομες ενέργειες εκπροσώπων της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας και των κρατικών αρχών» – ανέφερε χαρακτηριστικά ο π. Αλέξανδρος.
Επίσης ο π. Αλέξανδρος μίλησε για την πρώτη αντιπαράθεση στην περιοχή του Ρίβνε, όπου μέχρι σήμερα οι προσεύχονται σε ένα γκαράζ.
«Απευθύνω έκκληση προς τις αρχές: Μην αρπάζετε τις Εκκλησίες μας! Φτιάξτε δικούς σας ναούς!» – υπογράμμισε κλείνοντας ο επικεφαλής του νομικού τμήματος.
Στο τέλος κληρικοί και οι πιστοί υπέγραψαν έκκληση προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι και τον Πρωθυπουργό, ώστε να σταματήσουν τους διωγμούς των πιστών και την κατάσχεση των ναών.
Τέλος να αναφερθεί ότι σήμερα περίπου 120 εκκλησίες της Εκκλησίας της Ουκρανίας έχουν κατασχεθεί παρανόμως, χιλιάδες πιστοί δεν έχουν που να εκκλησιαστούν, ενώ οικογένειες ιερέων εκδιώκονται από τα σπίτια τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εκκλησία και Εκκλησίες

Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς στον δεύτερο λόγο του «Περί της εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος» γράφει: «Το μεν ουν του ορθού διαπεσείν κοινόν εγένετο ταις εκκλησίαις … [...]

Η καθημερινότητα βάσει του Ευαγγελίου

Ο Ιερομόναχος Μύρων Σιμωνοπετρίτης, σε ομιλία του στην σύναξη των νέων στο Μετόχι της Αναλήψεως της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, αναφέρεται στην θέση που πρέπει να έχει ο λόγος … [...]

Τα Ψυχοσάββατα

Για την βαρυσήμαντη έννοια που έχουν τα ψυχοσάββατα, θα πούμε εδώ λίγα λόγια. Από το πρώτο συνθετικό της λέξεως καταλαβαίνομε πως οι μέρες αυτές είναι αφιερωμένες στους … [...]

Η ευχαριστιακή ζωή στον Παράδεισο

Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΚΗ ΖΩΗ[*] Η ευχαριστιακή ζωή στον Παράδεισο. Ο Πανάγαθος Θεός έπλασε τον άνθρωπο από αγάπη, ελεύθερα, για να συμμετάσχη στην Ζωή Του. Τον επροίκισε με σπάνια … [...]

Η Κυριακή των Απόκρεω

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής αυτής αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου και τη Μέλλουσα Κρίση, για να μας καλέσει έτσι η εκκλησία άλλη μια φορά σε μετάνοια και … [...]

Τα Ψυχοσαββατα

Ποιὰ εἶναι, πότε καὶ γιατί τελοῦνταιΜέσα στὴν ἰδιαίτερη μέριμνά της γιὰ τοὺς κεκοιμημένους, ἡ ἁγία Ὀρθόδoξη Ἐκκλησία μας ἔχει καθορίσει ξεχωριστὴ ἡμέρα τῆς ἑβδομάδος γι᾿ … [...]