Τελετή αποφοίτησης Ιεροψαλτών της Ι.Α. Κύπρου (ΦΩΤΟ)

Την παραδοσιακή βασιλόπιτα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου για το νέο έτος 2020 ευλόγησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος το απόγευμα της Πέμπτης 13ης Φεβρουαρίου, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Ο υπεύθυνος και πρώτος διδάσκαλος τής Σχολής μουσικολογιώτατος πρωτοπ. Δημήτριος Δημοσθένους, στην εισαγωγική ομιλία του παρουσίασε τα πεπραγμένα κατά το διαρρεύσαν έτος και αναφέρθηκε στα διάφορα στάδια των μαθημάτων μέχρι τη λήψη τού πτυχίου τής βυζαντινής μουσικής.
Τόνισε πως δεν πρόκειται για μία εύκολη πορεία, αλλά μία προσπάθεια που απαιτεί υπομονή και επιμονή.
Επίσης, επισήμανε πως κανείς δεν περισσεύει στη Σχολή, αλλ’ αντιθέτως όλοι προσφέρουν στις ακολουθίες μας, είτε με την ανάγνωση είτε με το ψάλσιμό τους κατά τους εσπερινούς, τα απόδειπνα τής Μεγ. Τεσσαρακοστής κ.λ.π.
Στη συνέχεια οι απόφοιτοι απέδωσαν κατ’ άριστο τρόπο κατανυκτικούς ύμνους τής επερχομένης Μεγ. Τεσσαρακοστής, ενώ οι δύο πρωτεύσαντες, αμφότεροι νεαροί στην ηλικία, έψαλαν ο καθένας ξεχωριστά από ένα μέλος τού στιχηραρικού.
Ο μεν Μιχάλης Σπύρου το «Ἐρχόμενος ο Κύριος…» τής Μεγάλης Δευτέρας και ο Χριστόδουλος Γιαπατής το «Κύριε ἐκέκραξα…» σε ήχο πλ. α΄.
Με το πέρας των ύμνων, το λόγο έλαβε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου, ο οποίος αναφέρθηκε στο υψίστης σημασίας λειτούργημα του ιεροψάλτου και επέστησε την προσοχή σε όλους τους εκπαιδευομένους ιεροψάλτες ώστε να επιδοθούν με ζήλο στη σωστή εκμάθηση της βυζαντινής μουσικής.
Επίσης, ο Μακαριώτατος παρότρυνε τους νέους ιεροψάλτες να δώσουν ιδιαίτερη σημασία κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στη σχολή βυζαντινής μουσικής καθότι σε ένα έτος θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ανοικοδόμησης του νέου Καθεδρικού Ναού στη Λευκωσία, του οποίου τα αναλόγια θα στελεχωθούν από χορωδίες αξιόλογων ιεροψαλτών.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Μακαριώτατος στη Θεολογική Σχολή τής Εκκλησίας Κύπρου, η οποία ήδη από πέρσι είχε τους πρώτους αποφοίτους της.
«Ο σκοπός για τον οποίο ιδρύσαμε τη Θεολογική Σχολή τής Εκκλησίας μας ήταν ακριβώς για να γίνεται μία σωστή επιλογή των αυριανών θεολόγων και κληρικών μας. Διότι μπορεί ένας μαθητής να αποφοιτά από το Λύκειο με γενικό βαθμό 20, όμως να μην μπορεί να γίνει κληρικός, καθότι ο κληρικός πρέπει να έχει ισορροπημένο και άριστο ψυχολογικά χαρακτήρα. Πώς θα μπορεί να εξομολογεί το ποίμνιό του και να δίδει σωστές συμβουλές στα τόσα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα;»
Τέλος, η χορωδία έψαλε πολυχρονισμό στον Μακαριώτατο και μοιράστηκε η βασιλόπιτα, την οποία ετοίμασε και ευπρέπισε «ἰδίαις χερσίν» η αριστόχειρ πρεσβυτέρα Μαρία Δημοσθένους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Το μυστήριο του γάμου

Ομιλία για το μυστήριο του γάμου από τον π. Μύρωνα Σιμωνοπετρίτη που έγινε σε σύναξη νέων στο Μετόχι της Αναλήψεως της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας στο Βύρωνα Αττικής. %audio% … [...]

"ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΕΡΙΣ ΤΟΥ ΒΙΟΥ “(Αγ.Νεκταρίου)

Άπό τά Άπαντα τού Άγίου Νεκταρίου..Τόμος Γ´ Ό Άγιος Νεκτάριος,τίς έλεύθερες ώρες του,ίδίως στή Ριζάρειο Σχολή,σχεδίαζε Σταυρούς καί έγραφε έπ´ αύτών είτε άγιογραφικά … [...]

Περί παράδοσης…

Παράδοση. Παρά και δίνω. Παραδίδω. Μεταφέρω. Μεταλαμπαδεύω. Συνεχίζω. Διαιωνίζω. Διατηρώ. Ακολουθώ. Τηρώ. Φροντίζω. Φυλάω. Διατηρώ και άλλα τόσα συνώνυμα και εννοιολογικά … [...]