Τι είναι εκδίκηση για τον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο

Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος. Φορητή εικόνα 16ος αι.
(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
 
Οι αιρετικοί της Κωνσταντινούπολης με διαβολές και πανουργίες έβγαλαν παράνομα από τον θρόνο της της Εκκλησίας τον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο και τοποθέτησαν χωρίς συνοδική απόφαση τον δικό τους Μάξιμο ο οποίος ήταν και ο ίδιος αιρετικός.
Παρ’ όλα αυτά, ο άγιος Γρηγόριος αποφάσισε να αναχωρήσει από την Βασιλεύουσα και οι Ορθόδοξοι τον παρακάλεσαν να μείνει για να τους προστατέψει από τους άρπαγες λύκους. Για τον λόγο αυτό αποφάσισε να παραμείνει μαζί τους ο άγιος.
Εν τω μεταξύ, ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο οποίος βρισκόταν στην Μακεδονία με τον στρατό του και πολεμούσε, έστειλε επιστολή με την οποίαν στήριζε τον νόμιμο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως και διέταζε να εξορίσουν τον Μάξιμο.
Έτσι αποκαταστάθηκε στον θρόνο του ο άγιος Γρηγόριος.
 
***
 
Όταν στη συνέχεια οι Ορθόδοξοι της Κωνσταντινούπολης θέλησαν να εκδικηθούν τους αιρετικούς ο άγιος Γρηγόριος τους είπε:
«Δεν μας προστάσσει ο Χριστός, τέκνα μου, να τιμωρούμε όσους μας έφταιξαν.
Ούτε να εκδικούμαστε τους εχθρούς μας, αλλά να βοηθούμε τους πλανεμένους να καταλάβουν το σφάλμα τους και να επιστρέψουν στην ευλάβεια.
Αυτό για μένα είναι η εκδίκηση, να σώσω όσους με αδίκησαν.
Να έχετε, λοιπόν, υπομονή και μακροθυμία, γιατί ο μακρόθυμος είναι πολύ συνετός.
Να αγαπάτε αυτούς που σας μισούν.
Να κάνετε καλό σε όσους σας κακοποίησαν, να συγχωράτε πάντα όποιον σας έφταιξε. Και να αφήνετε στον Θεό να κάνει την εκδίκηση σύμφωνα με τους ορισμούς του, όπως ακριβώς έχει προστάξει, λέγοντας: «Εμή η εκδίκησις, εγώ ανταποδώσω».
Με αυτά και άλλα παραινετικά και ψυχωφελή λόγια ειρήνευσε τον λαό και ησύχασαν.
Οι δε άπιστοι και κακόδοξοι άφηναν τις πλάνες τους και βαφτίζονταν.
 
Διασκευή από τον «Μέγα Συναξαριστή της Εκκλησίας», μήνας Ιανουάριος, τόμος α’.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Λόγος και Μέλος: «Θεοτόκε η ελπίς»

Προσεγγίσεις στη μυσταγωγία της Ψαλτικής Τέχνης. Επιμελούνται και παρουσιάζουν ο Πρωτοψάλτης, Δάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης και Χοράρχης του Βυζαντινού Χορού ΤΡΟΠΟΣ … [...]

Ερημίτις Φωτεινή: Αρπάζεται ο νους μου στους ουρανούς και βλέπω νοερώς τα ουράνια κάλλη της αιωνίου ζωής και ευφραίνεται η ψυχή μου.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)  Κεφάλαιο πρώτο «Η αίσθησις του Πνεύματος».   1. Προσευχή «εν αισθήσει καρδίας» Από τότε δεν είδες άλλη οπτασία; – Τόσο … [...]