Τι είναι προτιμότερο να κάνεις

Αγίου Ισαάκ του Σύρου

«Αγάπησε την αργία της ησυχίας μάλλον, παρά το να χόρτασης πεινασμένους στον κόσμο και να επιστρέψεις πολλά έθνη στην θεογνωσία.
Διότι είναι καλύτερον για σένα το να λύσης τον εαυτόν σου από τα δεσμά της αμαρτίας, παρά να ελευθερώσεις άλλους από την δουλεία.
Είναι καλύτερον για σένα το να ειρηνεύσεις με την ψυχή σου, αφού επιτύχεις την ομόνοια της τριάδος, που βρίσκεται μέσα σου, δηλαδή με το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα σου, παρά να ειρηνεύσεις με την διδαχή σου τους μαχόμενους.
Διότι, όπως λέγει και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, καλόν είναι το να θεολογήσει κανείς για τον Θεόν, αλλά καλύτερον είναι το να καθαρίσει τον εαυτόν του για τον Θεόν.
Καλύτερον για σένα το να είσαι λιγόλογος, ενώ είσαι γνωστικός και πεπειραμένος, παρά το να τρέχει η διδασκαλία σου, με την ταχύτητα του νου σου, σαν ποταμός.
Συμφερώτερον είναι γιά σένα μάλλον να αναστήσης την ψυχή σου, που έχει πέσει στα πάθη, στρέφοντας την προσοχή σου προς τα θεία, παρά να αναστήσης νεκρούς».
(Λόγος ΚΓ, σελ.82)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η μυστική πράκτορας και ο καλόγερος

Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από τη ζωή του κριτικού τέχνης και αρχιμανδρίτη π. Αρσένιου Στρελτσώφ (1894-1970), πολιτικού κρατούμενου και σύγχρονου αγίου της ρωσικής γης. … [...]

Ο Άγιος Κασσιανός ο άστεγος

Τα δίσεκτα χρόνια στη λαϊκή παράδοση έχουν συνδεθεί μ΄ ατυχιές, με συφορές, μ΄ αναποδιές και μ΄ όλα τα κακά. Ας θυμηθούμε για λίγο το σπαραχτικό τραγούδι του Νεκρού … [...]

Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι

– Δεν αντέχω άλλο… Ξύλο και βάσανα όλη μέρα, κάθε μέρα… Μονολογούσε καθώς έτρεχε να κρυφτεί μέσα στο δάσος ο Ανδροκλής… Πριν λίγο, το είχε σκάσει από το σπίτι του … [...]