Το ''Αλάθητο'' (26/6/2020)

“πλάγιος του πέμπτου”
1) Περίεργα πράγματα έρχονται στα αυτιά μου από τη γείτονα χώρα των Σκοπίων. Άκουσα, ότι η σχισματική λεγόμενη “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία” θα χειροτονήσει έναν νέο Μητροπολίτη και απέστειλε προσκλήσεις και σε κάποιους Ιεράρχες των Νέων Χωρών. Στην επιστολή λέγεται, ότι ενημερώνουν πως θα παραστεί ως Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Ιεράρχης που είναι γνωστός για τα ταξίδια και τις σχέσεις που έχει με τους σχισματικούς….
2) Στην ΕΡΤ μίλησε προ ημερών ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πολλά και διάφορα, που ίσως να χρειάζονταν πολλές σελίδες για να τα αναφέρουμε. Πάντως, εντύπωση προκάλεσε όταν με έμφαση είπε: “Στην Εκκλησία χωρούν όλοι”. Αναρωτιέμαι: πως είναι δυνατόν στην Εκκλησία να χωρούν όλοι; Αν χωρούσαν όλοι, τότε θα είχαμε ένα κλαμπ! Θα μπορούσε να σκεφθεί βέβαια κάποιος, μήπως το “χωρούν” όλοι σημαίνει άνοιγμα αγάπης προς όλους. Αλλά φοβούμαι ότι δεν εννοεί αυτό…περισσότερο για επικοινωνιακό τρικ μου κάνει… Πάντως, μην ξεχνάμε ότι υπάρχει το βάπτισμα στην κολυμβήθρα για να εισέλθει κάποιος στην Εκκλησία και όχι αντί αυτού σε μια οργάνωση με θρησκευτικότητα…
3) Δεν θα μπορούσα να μην επανέλθω στην συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ο οποίος ερωτηθείς για την Τουρκική προκλητικότητα δεν απήντησε στην ουσία απολύτως τίποτε, όπως ούτε και στην πρόθεση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε Τζαμί. Προτίμησε όπως φάνηκε να απαντήσει με γενικά ευχολόγια κατευνασμού, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον όρο «εκατέρωθεν» ωσάν η Ελλάδα να είναι αυτή που εγείρει προκλήσεις και όχι η Τουρκία. “Τέτοιες απαντήσεις δεν τιμούν την μνήμη του Σιαλμά, του Ηλιάκη, του Βλαχάκου, του Γιαλοψού, του Καραθανάση και όλων όσοι υποφέρουν από την τουρκική προκλητικότητα στην Ελλάδα” – μου έλεγε από την άλλη άκρη του τηλεφώνου πολιός Ιεράρχης νησιωτικής Επαρχίας.
4) Οι σιγοψίθυροι περί μεταθέσεως Ελλαδικού Αρχιερέως σε Μητρόπολη του εξωτερικού πύκνωσαν τις τελευταίες μέρες… ήλθε, όμως, η απάντηση του Σαμπεζύ και έβαλε τα πράγματα και πάλι σε κατάσταση μερκελικής ναφθαλίνης!
5) Αρχικά, διαβάζοντας τις αποφάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το θέμα της Θείας Κοινωνίας, αναπαύθηκα και είπα μέσα μου ένα μεγάλο μπράβο! Φτάνοντας μέχρι την προτελευταία παράγραφο έβλεπα να αποτυπώνεται στο χαρτί η αλήθεια της Εκκλησίας επί του ζητήματος… Κι εκεί που λες όλα καλά, βλέπεις γι΄ ακόμη μια φορά το “ναι μεν αλλά”. Η Αγία και Ιερά Σύνοδος, ενώ μας λέει ότι το θέμα της Θείας Κοινωνίας είναι αδιαπραγμάτευτο, στην τελευταία παράγραφο πράττει εντελώς το αντίθετο δίνοντας το πράσινο φως και την ελευθερία να κάνουν ότι θέλουν οι εν τη διασπορά διαβιούντες και διακονούντες…. δύο μέτρα και δύο σταθμά πάλι!
Υ.Γ.: Από τον Φεβρουάριο τα έγραφα στην στήλη μου, εδώ στη Romfea, ο καψερός, πως σύντομα θα έχουμε παραίτηση Ηγουμένου στο Άγιον Όρος…. Τότε, ενοχλήθηκε από τα γραφόμενά μου, συγκεκριμένος ευσεβιστής Αγιορείτης. Έστειλε και εγγράφως τη διαμαρτυρία του (καλυμμένος βέβαια πίσω από την σφραγίδα της Ιεράς Κοινότητας) να μη γράφουμε περί εσωτερικών ζητημάτων. Αν και γνώστης του Ιερού Ευαγγελίου, ξέχασε τον Απόστολο Λουκά που λέγει: “οὐδὲν δὲ συγκεκαλυμμένον ἐστὶν ὃ οὐκ ἀποκαλυφθήσεται, καὶ κρυπτὸν ὃ οὐ γνωσθήσεται”. Μάλλον, πήραν τα μυαλά του αέρα από τα Learjet, με τα οποία πετούσε τις παλιές καλές μέρες προς τον βορρά….

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ