Το ''είναι'' μας είναι δάνειο αγάπης…

π.Νικόλαος Λουδοβίκος

  “Αν θέλεις να κερδίσεις την ψυχή σου, πρέπει να την χάσεις”, είπε ο Χριστός.
Μέ σύγχρονη ψυχολογική γλώσσα, αυτό σημαίνει να χάσεις κάτι από τον πολύτιμο ναρκισσισμό σου. Το σημερινό lifestyle θέλει να μας πείσει ότι είμαστε υπέροχοι. 
  Η αίσθηση όμως ότι δεν είμαι πανέμορφος, πλην όμως ούτε και μόνος, διότι αγαπώ Κάποιον που είναι υπέροχος (και που μάλιστα πρώτος αυτός μ’ αγάπησε), είναι ακόμη πιο όμορφη. 
  Από απόψεως ψυχολογικής βεβαίως, αυτός που αγαπάς είναι που σου δίνει την βεβαιότητα. Δεν δίνει ποτέ βεβαιότητα ή αύτοβεβαίωση.
Η τελευταία -Ι’m the number one- έχει ανασφάλεια, διότι πάντα πολεμάς με όλους για να το αποδείξεις. Και το αποδεικνύει καθημερινά, τουτέστιν καθημερινή εξουθενωτική πάλη.
 Επομένως, ή άλλη κατάσταση -«είμαι ένα μηδενικό, αλλά έχω σχέση με την Μονάδα και μ’ αγαπά Αυτή…αμέσως μας εξυψώνει περισσότερο απ’ οτιδήποτε.
  Γι’ αυτό βλέπουμε όλους τους αγίους να «κυνηγούν» την ταπείνωση, την επίγνωση δηλαδή ότι «το είναι μας είναι δανεισμένο», για να θυμηθούμε τα λόγια του αγίου Μαξίμου.
  Μας το έχει δανείσει κάποιος που μας αγαπά. “Έφτιαξε κανείς τον εαυτό του μόνος του; Κανένας! Αυτό σημαίνει ότι το είναι μας είναι δάνειο αγάπης, αλλά, όταν δανείζεσαι ένα τέτοιο δάνειο, πρέπει να κάνεις κάτι αντάξιο αυτής της αγάπης. Αυτό είναι υπέροχο αίσθημα. Είναι το αίσθημα της άντιπαράνοιας…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Το Μυστηριο της Εν Χριστω Συζυγιας, Στοχασμοι στη θεια Λειτουργια – Ν.Β. Γκογκολ, 1940 – Ο αγνωστος πολεμος & αλλα…

Πατήστε Εδώ και επισκεφθείτε το ανανεωμένο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο μαςΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ - Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑΠΡΟΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ … [...]

Με αφορμή ένα προσκλητήριο γάμου

Ένα προσκλητήριο γάμου ήρθε στο σπίτι μας τελευταία. Το περιμέναμε και το ανοίξαμε με χαρά. Καταπληκτικό! Δυο κόκκινα γάντια του μποξ σε φόντο μπεζ και η λέξη … [...]

Η τέχνη να είσαι Γονέας

Εισαγωγική τοποθέτηση Σήμερα θέλω να απευθυνθώ προσωπικά στον κάθε αναγνώστη μου. Να του μιλήσω με αγάπη και κατανόηση μπροστά στα προβλήματα που σελαγίζουν στην εποχή … [...]