Φθιώτιδος: «Καλείσαι να είσαι πάντα Ορθόδοξος ακόμη κι αν χρειαστεί να υποφέρεις»

«Η Ορθόδοξη πίστη είναι ό,τι πιο πολυτιμότερο έχουμε, ό,τι ακριβότερο, ό,τι πιο σπουδαίο, όχι για να περηφανευόμαστε, αλλά για να εμπνέεται η ζωή μας και να εμπνέουμε τη ζωή των άλλων. Να μαρτυρούμε Ορθοδοξία με τον τρόπο της σκέψης μας. Ορθοδοξία σημαίνει εικονίζω τον Χριστό με τη ζωή μου. Σημαίνει βλέπω τον Χριστό και όχι τον εχθρό μου στο διπλανό μου όποιος και αν είναι αυτός. Είναι ο Χριστός που φανερώνεται στη ζωή μου».
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την συμμετοχή πλήθους πιστών, εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας, ο Θρίαμβος της Ορθοδοξίας, η επέτειος της αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων.
Την Α’ Κυριακή των Νηστειών, της Ορθοδοξίας 8 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ετέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στην Ιερά του Καθέδρα, τον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ετέλεσε και την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του άχρι τούδε Ιεροδιακόνου π. Εφραίμ Πανταζίδη Ιερομονάχου.
Τον Σεβασμιώτατο στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν: ο Πρωτοσύγκελλος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ο Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Αριστείδης Πανταζίδης, Προϊστάμενος – Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μεγάλης Βρύσης Λαμίας, ο οποίος τυγχάνει πατήρ κατά σάρκα του νεοχειροτονουμένου π. Εφραίμ, ο νέος Πρεσβύτερος Ιερομόναχος π. Εφραίμ, ο Αρχιδιάκονος π. Ευστάθιος Κατόπης και ο Ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Πολυζώης.
Στον χειροτονητήριο του λόγο ο π. Εφραίμ με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στην σημερινή μέρα της προσωπικής του Πεντηκοστής και με δάκρυα στα μάτια εδόξασε το όνομα του Τριαδικού Θεού που τον αξίωσε, ώστε το όνειρό του και ο πόθος του για την Ιερωσύνη να πραγματοποιηθεί. Χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Η σημερινή ημέρα είναι μια ευλογημένη ημέρα για εμένα γιατί ένας πόθος ζωής, ολοκληρώνεται. Από μικρός φανταζόμουν τον εαυτό μου γύρω από μια Αγία Τράπεζα και σήμερα εγώ ο ανάξιος θα λάβω τον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης. Χαρά και ευλογία νιώθω γιατί, είμαι ο πρώτος που χειροτονείτε μετά την ενθρόνισή σας, στην ευλογημένη και τυχερή γη της Φθιώτιδος και λέω τυχερή γιατί μετά την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νικολάου, έρχεσθε εσείς, ένας άξιος Ποιμενάρχης, τίμιος και ευλογημένος ο οποίος όχι μόνο καταφέρατε να αναπληρώσετε το κενό αλλά και να κλέψετε την καρδιά μας. Ήρθατε ως ένας στοργικός πατέρας που από την πρώτη ημέρα μας αγκαλιάσατε στοργικά και ανοίξατε την πόρτα της καρδιάς μας. Γίνατε ο Συμεών της καρδιάς μας».
Στην συνέχεια ο π. Εφραίμ απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στον Γέροντά του Πανοσιολ Αρχιμ. π. Γερμανό, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος και στους γονείς του που τον μεγάλωσαν με στοργή και αγάπη χωρίς να του λείψει τίποτα.
Κλείνοντας τόνισε:
«Εύχομαι όπως εσείς καταφέρατε να γίνετε ο Συμεών της καρδιάς μας, έτσι και εγώ να γίνω ο π. Εφραίμ της δικής σας καρδιάς και να έχω τις προσευχές και ευλογίες σας στο δύσκολο δρόμο της Ιερωσύνης».
Ο Σεβασμιώτατος αντιφώνησε τον λόγο του π. Εφραίμ και με λόγους πατρικούς και ιδιαίτερα συγκινητικούς τον νουθέτησε, ώστε μέσα από την ζωή του, την προσευχή του και την θυσιαστική του διακονία να αναδειχθεί ένας Άξιος Ορθόδοξος Ιερεύς.
Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε:
«Καλείσαι σήμερα αγαπητέ μου π. Εφραίμ, να γίνεις ένας Ορθόδοξος Ιερέας και καλείσαι να είσαι Ορθόδοξος σε όλο το φάσμα και την ποιότητα της ζωής σου.
Ορθόδοξος στο φρόνημα, στην πίστη, στην ποιμαντική ζωή, στη μυστηριακή ζωή, στη σχέση σου με τον επίσκοπο και τους άλλους, με τους αιρετικούς και τους αντίθετους από εσένα. Καλείσαι να είσαι πάντα Ορθόδοξος, ακόμη κι αν χρειαστεί να υποφέρεις για την πίστη του Χριστού.
Καλείσαι στη ζωή σου να λες σε κάθε άνθρωπο αυτό που ανέγνωσες στο Ευαγγέλιο νωρίτερα «έρχου και ίδε». Αυτή θα είναι η πρόσκληση που θα απευθύνεις στον καθένα που θα συναντάς και στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που θα υπηρετείς τώρα αλλά και στη συνέχεια όπου σε στείλει η Ιερά Μητρόπολη.
Σε όποια κατάσταση και αν σε φέρει η ζωή, πρέπει να λες σε κάθε άνθρωπο «έρχου και ίδε». Για να μπορέσεις να το πεις όμως αυτό, θα πρέπει με όλο σου το είναι να αγωνιστείς, αυτό που θα έλθει στη ζωή σου, να είναι η αλήθεια και η αγάπη του Χριστού, χωρίς επιφυλάξεις. Τίποτα να μην κρύβει τη θέα του Χριστού στους άλλους.
Ο λαός του Θεού περιμένει από εμάς όχι τη δική μας ιδεολογία αλλά την πίστη του Χριστού. Γι ‘αυτό κληθήκαμε κληρικοί, για να φανερώνουμε την αλήθεια του Χριστού μέσα στον ψεύτικο κόσμο, που δεν μπορεί να βρει το βημάτισμό του. Που μοιάζει να κάνει οχτάρια μεθυσμένος από τα δήθεν επιτεύγματά του.
Καλείσαι να αναγγείλεις το πραγματικό νόημα της ζωής και για να το κάνεις αυτό, αδελφέ μου Εφραίμ, ένα είναι το μυστικό, να γεμίσεις με νόημα τη δική σου ύπαρξη, ώστε αυτό που θα φανερώνεις, να πείθει.
Ο Ορθόδοξος παπάς, ο Ορθόδοξος χριστιανός είναι ο αληθινός, ο αυθεντικός και γνήσιος. Θα με έχεις κοντά σου σαν τον φύλακα άγγελό σου που θα σε συμβουλεύει και θα σε έχω μέσα στην καρδιά μου.
Και όταν αισθάνεσαι διωγμένος τότε θέλω να ακουμπάς στην Αγία Τράπεζα και να έρχεσαι κοντά μου και να παίρνεις δύναμη και να παίρνω και εγώ δύναμη, για να πορευόμεθα την οδό του Κυρίου την οδό της Αγίας Ορθοδοξίας.
Χάρισε όλο τον εαυτό σου στην Εκκλησία των Αγίων, των Πατέρων, των Οσίων και Δικαίων. Χάρισε τον Χριστό στη ζωή όλου του κόσμου».
Ακολούθησε σε κλίμα κατάνυξης και ενθουσιασμού η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιερομονάχου π. Εφραίμ, όπου άπαντες οι παρευρεθέντες αναφώνησαν πολλές φορές το ΑΞΙΟΣ!
Προ της απολύσεως τελέσθηκε η Λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων εντός του Μητροπολιτικού Ναού και στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.
Κρατώντας την Εικόνα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στα χέρια και υψώνοντας την, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε με απλά αλλά εμπνευσμένα πατρικά λόγια τι σημαίνει Ορθοδοξία, λέγοντας:
«Αδελφοί μου, Κυριακή της Ορθοδοξία σήμερα. Να παρακαλέσουμε το Θεό, να τιμήσουμε στη ζωή μας την Αγία Ορθοδοξία. Ευλογηθήκαμε από Αγίους γονείς, Αγίους Πατέρες από γενιά σε γενιά, να κρατηθεί ψυχή με ψυχή η Αγία Ορθοδοξία. Να κρατηθεί σε δύσκολα χρόνια σκλαβιάς, ξενιτιάς, προσφυγιάς και φτώχειας απίστευτης.
Η Ορθόδοξη πίστη είναι ότι πιο πολυτιμότερο έχουμε, ότι ακριβότερο, ότι πιο σπουδαίο, όχι για να περηφανευόμαστε αλλά για να εμπνέεται η ζωή μας και να εμπνέουμε τη ζωή των άλλων. Να μαρτυρούμε Ορθοδοξία με τον τρόπο της σκέψης μας.
Ορθοδοξία σημαίνει εικονίζω τον Χριστό με τη ζωή μου. Σημαίνει, βλέπω τον Χριστό και όχι τον εχθρό μου στο διπλανό μου όποιος και αν είναι αυτός. Είναι ο Χριστός που φανερώνεται στη ζωή μου. Η συνείδησή μας κάθε μέρα δοκιμάζεται και καλούμαστε να απαντούμε ότι ο άλλος είναι για εμένα, τον Ορθόδοξο χριστιανό, ο Χριστός.
Μην επιτρέψουμε στην καρδιά μας ποτέ να μπει καμιά φοβικότητα ρατσισμού, στιγματισμού, προκατάληψης. Ο άλλος είναι Χριστός αν θέλω να είμαι χριστιανός αλλιώς δεν είμαι, είμαι ένας υποκριτής που αγαπώ μόνο τον εαυτό μου. Αγαπώ τον Χριστό; Αγωνίζομαι να αγαπώ κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως. Αυτή είναι η Ορθοδοξία. Ζήτω η Ορθοδοξία!».
Το αντίδωρο διένειμε με προτροπή του Σεβασμιωτάτου ο Νέος Πρεσβύτερος της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Εφραίμ, ο οποίος δέχθηκε τις ευχές και τον ασπασμό πάντων των πιστών.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παρέστησαν: Ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θέμης Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλος, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας και η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
{youtube}GdwgmeveWiA{/youtube}
{youtube}U0KYt8VH4c4{/youtube}

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

13423 – Για τρία βραβεία, προτάθηκε, το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή σε διεθνές φεστιβάλ. Παγκόσμια προβολή το Μάιο (δείτε το τρέιλερ)

Η ζωή ενός μεγάλου ασκητή του Αγίου Όρους ταξιδεύει στην ΕυρώπηΤο ντοκιματέρ για τη ζωή του μεγάλου ασκητή του Αγίου Όρους,  Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή φαίνεται … [...]

Υποψήφιο για τρία βραβεία προτάθηκε το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή σε Διεθνές Φεστιβάλ

Η ζωή ενός μεγάλου ασκητή του Αγίου Όρους ταξιδεύει στην Ευρώπη Το ντοκιματέρ για τη ζωή του μεγάλου ασκητή του Αγίου Όρους, Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή φαίνεται ότι … [...]

''Ο παράδεισος''

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας «Ύμνοις αΰπνοις ευχαρίστως η Πόλις, την εν μάχαις άγρυπνον υμνεί … [...]