Φιλάρετος σε Επιφάνιο: ''Δεν είμαι Ιεράρχης της Εκκλησίας σας''

Άμεση ήταν η απάντηση του Επίτιμου “Πατριάρχη” Φιλάρετου στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία το έπαυσε από μόνιμο μέλος της.
Η Υπηρεσία Τύπου του λεγόμενου “Πατριαρχείου” Κιέβου εξέδωσε σχετικό ανακοινωθέν, το οποίο δημοσιεύει το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr στα Ελληνικά.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας της 4ης Φεβρουαρίου 2020 σχετικά με τον Πατριάρχη κ. Φιλάρετο δεν έχουν καμία ιεροκανονική ή νομική ισχύ, καθώς ο Πατριάρχης κ. Φιλάρετος είναι ο Προκαθήμενος μιας άλλης Εκκλησίας – της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου, και δεν είναι Ιεράρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Με την ευκαιρία αυτή, και με την ευλογία του Προκαθημένου, η Υπηρεσία Τύπου του Πατριαρχείου Κίεβο ανακοινώνει τα εξής:
Στις 20 Ιουνίου 2019, η Τοπική Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου αποφάσισε την αποχώρηση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου από την νεοδημιουργηθείσα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Ο Αγιώτατος Πατριάρχης κ. Φιλάρετος είναι ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου και δεν μπορεί να είναι μέλος Ιεράς Συνόδου μιας άλλης Εκκλησίας – της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ο Πατριάρχης κ. Φιλάρετος το γνωστοποίησε στον Μητροπολίτη κ. Επιφάνιο στην επιστολή του από την 3 Φεβρουαρίου 2020, την παραμονή της συνεδριάσεως της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία έλαβε χώρα στις 4 Φεβρουαρίου.
Αναφορικά με την απαγόρευση να τελεί ο Πατριάρχης τις εις Επίσκοπο χειροτονίες, και με την θεώρηση των εις Επίσκοπο χειροτονιών των Ιεραρχών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου, με επικεφαλής τον Πατριάρχη κ. Φιλάρετο, ως «άκυρων», θα σημειώσουμε ότι μια παρόμοια απόφαση ελήφθη νωρίτερα από το Πατριαρχείο Μόσχας ως προς τον Πατριάρχη κ. Φιλάρετο και άλλους Επισκόπους του Πατριαρχείου Κιέβου.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Επισκόπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι χειροτονίες των οποίων ετελέσθησαν από τον Αγιώτατο Πατριάρχη κ. Φιλάρετο και από άλλους Ιεράρχες –συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτη κ. Επιφανίου– πραγματοποιούνταν μετά την «απαγόρευση» του Πατριαρχείου Μόσχας για τέλεση των εις Επίσκοπο χειροτονιών, και θεωρούνταν από τη Ρωσική Εκκλησία ως «μη κανονικές, μη ισχύουσες και άκυρες».
Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη μη Ορθόδοξη θέση του Πατριαρχείου Μόσχας, οι χειροτονίες των Επισκόπων του Πατριαρχείου Κιέβου είναι κανονικές και έγκυρες, γεγονός το οποίο αναγνώρισαν επίσης το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.
Προτρέπουμε την ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας να μην παρομοιάζεται με το Πατριαρχείο Μόσχας ως προς τις μη ιεροκανονικές καταδίκες και να μην βλασφημεί το Άγιον Πνεύμα.
Οι οποιεσδήποτε αποφάσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας σχετικά με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου ή με τον Προκαθήμενό της, τον Αγιώτατο Πατριάρχη κ. Φιλάρετο, δεν έχουν ιεροκανονική ή νομική ισχύ, διότι αυτή είναι μια άλλη Εκκλησία.
Ομοίως, για παράδειγμα, δεν έχουν ισχύ και δεν υπόκεινται σε εκτέλεση οι αποφάσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ως προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας ή άλλο θρησκευτικό οργανισμό.
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου, με επικεφαλής τον Αγιώτατο Πατριάρχη κ. Φιλάρετο, είναι η αυτοκέφαλη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία δεν αποτελεί ένα μέρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, δεν υπάγεται στην Κωνσταντινούπολη, στη Μόσχα ή σε οποιοδήποτε άλλο ξένο θρησκευτικό κέντρο, αλλά εξυπηρετεί τον ευσεβή Ουκρανικό λαό της και τα συμφέροντα του ανεξάρτητου Ουκρανικού Κράτους.
Υπηρεσία Τύπου του Πατριαρχείου Κιέβου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

13230 – Αγρυπνία απόψε στο Χιλιανδάρι

Τη μνήμη του κτίτορά της Οσίου Συμεών του Μυροβλύτου (†1199) εορτάζει αύριο 26/13 Φεβρουαρίου η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου. Απόψε θα τελεσθεί πανηγυρική Αγρυπνία. … [...]