Χριστός Ανέστη!

Υπό του Πρωτοπρ. Αθανασίου ΠαπαδάκηΓενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως

Μέσα σε δύο λέξεις επιγραμματικά φανερώνεται το θαύμα της Αναστάσεως.
Τι κι αν είναι μοναδικό στην Ιστορία. Σπείρα ολόκληρη πανόπλων Ρωμαίων στρατιωτικών εφύλαττε, ένα νεκρό ξένον, μόνον, ανυπεράσπιστον, έναν νεκρό, όπου οι μαθητές του σκορπίσθηκαν και κρύφτηκαν.
Τι κι αν η μήνις, η κακία, η εμπάθεια, η μεθοδικότητα εις το έγκλημα των σταυρωτών του μετήλθε όλα τα μέσα για να εξαφανίσει αυτόν, ο οποίος ήτο και είναι η ζωή, η οποία κατετέθη εις τον τάφο, ώστε να εκπλαγούν και οι στρατιές των αγγέλων με τη συγκατάβαση του Υιού του Θεού.
Τι κι αν ο εκπρόσωπος της Ρωμαϊκής εξουσίας ο Πόντιος Πιλάτος υποτιμώντας την τόσο χρηστή και ανθρώπινη επιθυμία της γυναίκας του και ακόμα μη κάνοντας χρήση της εξουσίας με την οποία τον είχε περιβάλλει η Ρώμη ενέδωσε στην επιθυμία των σταυρωτών του Κυρίου με κείνο το υποκριτικό «νίπτω τας χείρας μου».
Ο τάφος δεν μπόρεσε να κρατήσει για πολύ στο ψυχρό και σκοτεινό περιβάλλον του το άφθαρτο σώμα του Κυρίου.
Ο Άδης κατά τα λόγια του Χρυσορήμονα πατρός μας Ιωάννου του Χρυσοστόμου επικράνθη, κατηργήθη, ενεπαίχθη, ενεκρώθη, καθηρέθη, εδεσμεύθη, «και αύθις εκ του τάφου ωραίος, δικαιοσύνης έλαμψεν ήλιος».
Ανέστη Χριστός και πεπτώκασιν δαίμονες, και χαίρουσι Άγγελοι, και ζωή πολιτεύεται, και απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο.
Ανέστη Χριστός και ελοιδορήθησαν οι σταυρωτές του και γελοιοποιήθηκαν οι πάνοπλοι στρατιώτες και εφανερώθη η πλεκτάνη, αφού έδωσαν ικανά χρήματα οι σταυρωτές του εις τους στρατιώτες για να αποκρύψουν το γεγονός της υπερκόσμιας Ανάστασης και αυτοί να μεσολαβήσουν ακόμη προς τον Πιλάτο για να μη υπάρξουν συνέπειες.
Τη στιγμή που χαράσσονται αυτές οι γραμμές για να εξυμνήσουν τον Αναστάντα Κύριο διερχόμεθα μια κρίση φοβερή και μοναδική με την παγκόσμια αυτή επιδημία του Κορονοϊού, η οποία συν τοις άλλοις σφράγισε τις εκκλησίες μας, αλλά όχι τις καρδιές μας.
Μας στέρησε της θείας κοινωνίας, των ιερών ακολουθιών, αλλά η ψυχή και δίχως γλώσσα υμνεί τον Θεόν, άλλωστε και μόνο η πνοή μας δύναται να είναι ύμνος εις τον Θεόν «Πάσα πνοή αινεσάτω τον Κύριον».
Πολλά λέγονται και πολλά διαδίδονται τίποτα απ’ αυτά δεν πρόκειται, ούτε να σχολιάσουμε, ούτε να κρίνουμε και να επικρίνουμε ένα μόνο έχουμε να πούμε ποιμένες και ποίμνιο καθώς προσκυνούμε και προσπίπτουμε μπροστά στα άχραντα πόδια του Αναστάντος Χριστού μας ομολογούμε κηρύττοντες, όπως αυτός ενίκησε διά της υπερφυούς και λαμπροφόρου Αναστάσεως το κέντρο του θανάτου και συνάμα κατέλυσε την δύναμη των σταυρωτών του έτσι και στην παρούσα δεινή κατάσταση που διερχόμεθα το φως της Αναστάσεως αφ’ ενός θα γλυκάνει και θα ζεστάνει τις καρδιές μας και αφ’ ετέρου θα κατακεραυνώσει και θα εξαφανίσει αυτήν την αρά της ανθρωπότητας.
Άλλωστε μη ξεχνάμε πως η επίκληση του ονόματός του για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από παρόμοιες πανδημίες συνέβη και στο παρελθόν, ήδη η Ευρώπη τον 16ο αιώνα έχασε 100 εκατομμύρια κόσμο. Ενώ εμείς με τη χάρη του Αναστάντος Κυρίου και τη λιτάνευση των Ιερών λειψάνων πλείστων όσων αγίων δεχθήκαμε την παράταση με υγεία της ζωής μας δι’ Αυτού.
Τις θλιβερές αυτές ημέρες για μας με πολύ πόνο και θλίψη διακρίνουμε, αν όχι πόλεμο επί του παρόντος, τουλάχιστον, μια υποτίμηση προς την Αγία και ορθόδοξη Εκκλησία μας και αν δεν μας έδινε θάρρος ο Αναστάς Κύριός μας θα αισθανόμεθα σαν απόκληροι παραπεταμένοι και ασήμαντοι, υποτιμημένοι μπροστά στις ανομοιότητες που ξεδιπλώνονται στα μάτια μας.
Πώς να μη πονέσουμε; Όταν η Εκκλησία μας θεωρήθηκε κατώτερη και από ένα κομμωτήριο και ένα σούπερ μάρκετ.
Πώς να μην πονέσουμε όταν από τους μιναρέδες των μουσουλμανικών τεμενών στη διαπασών ακούγονται οι φωνές των χοτζάδων και οι δικές μας Εκκλησίες μέσα είναι άδειες και έξω βουβές;
Πώς να μην πονέσουμε για την αποστέρηση της μεγίστης χαράς του ορθοδόξου Έλληνα τουλάχιστον από το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας;
Κατά τον λόγο του Κυρίου πολλά θα είχαμε να πούμε αλλά επιλείψει μοι ο χρόνος διηγούμενον καθώς αναμένουμε την δικαίωση διά της δυνάμεως του Αναστάντος Κυρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΣ: Τι αποφασισε για τη Θεια Κοινωνια- Η γενναια προσφορα στο ΕΣΥ και οι επισκεψεις Κικιλια και Θεοδωρικακου- Καμπανακι για τις αιρεσεις

Συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, στη δεύτερη Συνεδρία της για τον μήνα Ιούνιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου … [...]

Γιατί η ἀρχὴ τῆς ἀποστασίας βρίσκεται στην ἔλλειψη τῆς διδαχῆς και στην ἀνορεξία τοῦ θείου λόγου

 Ἡ ψυχὴ ποὺ ἀγωνίζεται σύμφωνα μὲ τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ, πρέπει ἢ νὰ μαθαίνει σωστὰ ὅσα δὲν ξέρει ἢ νὰ διδάσκει μὲ σαφήνεια ὅσα ἔμαθε. Ἂν δὲν θέλει νὰ κάνει τίποτε ἀπὸ … [...]