Λιόλιου Θεανώ
Την παλαιότερη εποχή το λικέρ το χρησιμοποιούσαν ως βάλσαμο για τον κοιλόπονο των μωρών. Βουτούσαν την πιπίλα στο λικέρ και τη δίνανε στο μωρό για να ηρεμήσει.
Ακόμη το δίνανε και στις λεχώνες για να τις κρατάει ζεστές. Στις γιορτές συνήθιζαν να κερνάνε το λικέρ μόνο στις γυναίκες, γι’ αυτό το ονομάζουνε και γυναικείο ποτό.
Συστατικά
2 κούπες βατόμουρα
2 κούπες κονιάκ ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
1 κούπα ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλας
1 μοσχοκάρυδο
2-3 γαρύφαλλα
Πλένουμε τα βατόμουρα.
Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο βάζο ή μπουκάλι.
Το κλείνουμε καλά και το αφήνουμε στο ήλιο για 50 μέρες.
Ύστερα το στραγγίζουμε και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Το διατηρούμε σε ξερό μέρος.
Πηγή: Τοπικές Παραδοσιακές Συνταγές Νέου Σουλίου Σερρών
το «σπιτάκι της Μέλιας»