ροδος κατασκευη ιστοσελιδων

Orthodoxy Rodos

orthodoxy rodos - hellas

  • HOME
  • ΡΟΗ ΘΕΜΑΤΩΝ
    • orthodoxia
    • pemptousia
    • proskynitis
    • saint
    • ekklisiaonline
    • orthmad
    • orthodoxia.online
    • simeiakairwn
    • xristianos
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ – NEWS
    • ENTER ΡΟΔΟΣ
    • ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
    • ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ
  • GOSSIP
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • WEB TECH
  • ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
    • GREEK TV
    • ΔΙΑΚΟΠΕΣ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
You are here: Home / orthodoxia.online / Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας: “Σαν τα τρελά πουλιά”

Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας: “Σαν τα τρελά πουλιά”

30/05/2023 - 23:00 | Filed Under: orthodoxia.online Tagged With: ΡΟΗ

Θα ᾽μουν, δε θα ᾽μουν 12 χρονών, όταν η δασκάλα της έκτης δημοτικού ζήτησε απ᾽ όλα τα παιδιά της τάξης, να κάνουμε ένα project. Να πάρουμε, μας είπε, ο καθένας μας συνέντευξη από ένα διαπρεπή και καταξιωμένο συμπολίτη μας.
Αμέσως σκέφτηκα την κ. Μαρία Ιορδανίδου, τη δημοφιλή συγγραφέα, η οποία έμενε κοντά στο σπίτι μας, στη Νέα Σμύρνη των Αθηνών.
Τότε έπαιζε στην τηλεόραση η τηλεοπτική σειρά “Λωξάντρα”, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της χαρισματικής συγγραφέως. Πρόκειται για την ιστορία της Πολίτισσας γιαγιάς της Λωξάντρας, από το γάμο της ως τα γεράματά της, καθώς και τα έθιμα και τη ζωή της Πολίτικης Ρωμιοσύνης, στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.
Τηλεφώνησα στην κ. Ιορδανίδου κι αμέσως δέχτηκε να την επισκεφθώ, για την ιντερβίωση.
Πήρα λίγα λουλούδια, ετοίμασα ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, με μια φωτογραφική μηχανή κι ένα κασετόφωνο ανά χείρας και πήγα στην πολυκατοικία που έμενε.
Μου μίλησε για τα βιβλία της, “Λωξάντρα”, “Διακοπές στον Καύκασο” και “Σαν τα τρελά πουλιά”.
Οι γονείς μου μου έκαναν δώρο τα βιβλία αυτά, τα οποία διάβασα απνευστί το ίδιο καλοκαίρι. Με συγκίνησε ιδιαίτερα το τελευταίο βιβλίο, με τη ζωή της συγγραφέως στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και την προσφυγιά που ακολούθησε στην Αθήνα.
“Σαν τα τρελά πουλιά” είναι η χαρακτηριστική φράση, με την οποία αρχίζει το βιβλίο και επαναλαμβάνεται τακτικά, στοχεύοντας στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης.
Σαν τα τρελά πουλιά κι οι απόστολοι, τη γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας, την Πεντηκοστή, εκστατικοί, θαρραλέοι, ανδρείοι, εφοδιασμένοι με τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, όργωσαν στην κυριολεξία τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ως διαφωτιστές και σταυροφόροι οι ίδιοι του μηνύματος της Αναστάσεως.
Οικουμενικό το μήνυμα “πορευθέντες”, προς “πάντα τά ἒθνη”, χωρίς διάκριση, χωρίς φραγμούς, χωρίς όρια και στεγανά, αφού η αγάπη όρια δε γνωρίζει.
Η θυσία του Θεανθρώπου γίνεται τρόπαιο και σημαία των αποστόλων, πενήντα μέρες μετά την Ανάστασή Του, όπου “ἦσαν ἅπαντες ὁμοθυμαδόν ἐπί τό αὐτό”.
Κατήλθε το Άγιο Πνεύμα, “ἐπλήρωσε τόν οἶκον οὗ ἦσαν καθήμενοι” και στάθηκε “ἐφ’ ἕνα ἕκαστον αὐτῶν”, για να επισημάνει το κατ᾽ εξοχήν υποκειμενικό σωτηριολογικό γεγονός ως προσωπική πνευματική κατάκτηση.
Οι Εβραίοι γιόρταζαν την Πεντηκοστή, δηλαδή τις πενήντα ημέρες μετά τη διάβαση της Ερυθράς Θάλασσας, σε ανάμνηση των πενήντα ημερών που νήστεψε ο Μωϋσής και παρέλαβε τις Δέκα Εντολές.
Την ήμερα εκείνη της Πεντηκοστής ήλθε το Άγιο Πνεύμα στους αποστόλους, που ήταν συγκεντρωμένοι στο υπερώο, σε σχήμα πύρινων γλωσσών, και τότε “ἤρξαντο λαλεῖν ἑτέραις γλώσσαις”. Ο κάθε απόστολος καταλάβαινε και μιλούσε τη γλώσσα του έθνους, που θα χρησιμοποιούσε για τη διδασκαλία και την κατήχηση του συγκεκριμένου λαού.
Στην εποχή της Πυργοποιίας, στη Βαβέλ, το Άγιο Πνεύμα χώρισε όλους εκείνους πού είχαν μία γλώσσα και τους οδήγησε στη σύγχυση, με τις πολλές γλώσσες.
Την Πεντηκοστή, όμως, τους αποστόλους που μιλούσαν μία γλώσσα, ο Παράκλητος τους έδωσε τη δυνατότητα, να γνωρίζουν πολλές γλώσσες, για να μπορέσουν, να συγκεντρώσουν όλους εκείνους, που, με το χωρισμό των γλωσσών στη Βαβέλ, σκορπίστηκαν στα πέρατα της οικουμένης.
“Ὁ Θεός ἡμῶν πῦρ καταναλίσκον ἐστί”, γι᾽ αυτό κι οι γλώσσες ήταν πύρινες και φάνηκαν χωριστά στον κάθε απόστολο, για να δειχθούν και να μοιραστούν έτσι τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

@media screen and (min-width: 1201px) {
.ouwzk647664139924e {
display: .;
}
}
@media screen and (min-width: 993px) and (max-width: 1200px) {
.ouwzk647664139924e {
display: .;
}
}
@media screen and (min-width: 769px) and (max-width: 992px) {
.ouwzk647664139924e {
display: .;
}
}
@media screen and (min-width: 768px) and (max-width: 768px) {
.ouwzk647664139924e {
display: .;
}
}
@media screen and (max-width: 767px) {
.ouwzk647664139924e {
display: .;
}
}

Ήχος, άνεμος και φωτιά το Άγιο Πνεύμα. Αύρα λεπτή και γαλήνια, που δροσίζει, παρηγορεί, ανακουφίζει και καθαρίζει την καρδιά, τη φωτίζει με την αληθινή γνώση του μυστηρίου του Θεού, που αποκαλύπτεται και κατανοείται, και τη θερμαίνει με την αληθινή αγάπη του Θεού.
Άλλοτε, όμως, ως “πνοή βιαῖα”, δηλαδή ισχυρός και ορμητικός άνεμος, συσσεισμός, που συντρίβει την αμετανοησία και την πώρωση και κατακαίει την αμαρτία και γίνεται πρόξενος και πρόδρομος της δωρεάς του Παρακλήτου.
“Ὁ μὲν Παράκλητος παρίσταται ἀοράτως, ὁ δὲ Κύριος καὶ βλέπεται καὶ στὴν ἁφὴ προσφέρεται μὲ τὰ φρικτὰ μυστήρια”, διδάσκει ο άγιος Νικόλαος Καβάσιλας.
Σύμφωνα με τον άγιο Νικόλαο Βελιμίροβιτς, “τὸ Ἅγιο Πνεῦμα δὲν εἶναι σὰν τό βίαιο ἄνθρωπο, ποὺ μπαίνει ἀπρόσκλητα στὸ ξένο σπίτι. Μπαίνει μόνο στὰ σπίτια ποὺ ἔχουν θεληματικὰ καὶ πρόθυμα τὴν πόρτα τους ἀνοιχτή, ἐκεῖ ποὺ τὸ λογαριάζουν ὡς κάτι τὸ ἀγαπητό, σὰν ἕναν ἐπισκέπτη ποὺ τὸν περιμένουν ἀπὸ καιρό. Οἱ ἀπόστολοι τὸ περίμεναν μὲ ἔντονη ἐπιθυμία. Καὶ τὸ Ἅγιο Πνεῦμα κατέβηκε σὲ αὐτοὺς καὶ τοὺς ἔκανε κατοικητήριό Του.”
Είναι η ίδια “ἡ θεία χάρις, ἡ πάντοτε τά άσθενῆ θεραπεύουσα καί τά ἐλλείποντα ἀναπληροῦσα”.
Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ερμηνεύοντας το λόγο για τον οποίο ο Παράκλητος εμφανίστηκε σε σχήμα πυρίνων γλωσσών, λέγει: “γιὰ τὴν διπλότητα τῆς ἐνέργειας τοῦ κηρύγματος τῶν Ἀποστόλων· διότι μπορεῖ συγχρόνως νὰ εὐεργετεῖ καὶ νὰ τιμωρεῖ, καί, ὅπως τὸ πῦρ ἔχει τὴν ἰδιότητα καὶ νὰ φωτίζει καὶ νὰ φλογίζει, ἔτσι καὶ ὁ λόγος τῆς κατὰ Χριστὸν διδασκαλίας, τοὺς μὲν ὑπακούοντας φωτίζει, τούς δὲ ἀπειθοῦντας παραδίδει τελικῶς σὲ πῦρ”.
Παράξενο και πρωτόγνωρο θέαμα η γλωσσολαλία, γι᾽ αυτούς πού συγκεντρώθηκαν τότε και νόμιζαν, ότι οι μαθητές του Χριστού ήταν μεθυσμένοι.
Ο απόστολος Πέτρος, όμως, τους εξήγησε ότι αυτό πού συνέβη ήταν εκπλήρωση της προφητείας του Προφήτου Ιωήλ, με αποτέλεσμα, την ημέρα εκείνη “ψυχαί τρισχίλιαι” να γίνουν χριστιανοί, ομόψυχοι και ομόζηλοι των αγίων μαθητών, “προσκαρτεροῦντες τῇ διδαχῇ τῶν Ἀποστόλων καί ταῖς προσευχαῖς καί τῇ κοινωνίᾳ καί τῇ κλάσει τοῦ ἄρτου”.
Έτσι, ιδρύθηκε και συγκροτήθηκε το “Μυστικό Σῶμα” του Χριστού, η Εκκλησία Του κι επαληθεύθηκε ο λόγος, ότι “οὐδείς δύναται εἰπεῖν Κύριον Ἰησοῦν, εἰ μή ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ”.
Η “ἐπιδημία” του Παρακλήτου μας “ὁδηγεῖ εἰς πᾶσαν τήν ἀλήθειαν” και η παρουσία Του στην Εκκλησία “διαιρεῖ τά χαρίσματα”, μιας και είναι το “πῦρ τό διαιρούμενον εἰς νομάς χαρισμάτων”, “πρός καταρτισμόν τῶν ἁγίων, εἰς ἔργον διακονίας, εἰς οἰκοδομήν τοῦ Σώματος τοῦ Χριστοῦ”.
Πολλοί οι χαρισματικοί χριστιανοί, οι άγιοι, η παρουσία τους ζωντανή, ανά τους αιώνας, ακόμη και σήμερα, “ἐν ἐσχάτοις καιροῖς” κι αυτό διότι “ἐπλήσθησαν ἃπαντες Πνεύματος Ἁγίου”.
Το “ἃπαντες” δεν αναφέρεται αποκλειστικά στους πρώτους χριστιανούς, αλλά διαχρονικά μέχρι σήμερα. Μεταδίδεται με το ιερό μυστήριο του χρίσματος, ως “Σφραγίς δωρεᾶς Πνεύματος Ἁγίου”, ως εμπειρία και μετοχή στις δωρεές του Θεού, σε όλα τα μέλη της Εκκλησίας.

Ιδού τι λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος: “Ἀνέβηκε ἡ ἀνθρώπινη φύση πρὶν δέκα ἡμέρες στὸν θρόνο τοῦ Θεοῦ καὶ σήμερα κατέβηκε τὸ Ἅγιο Πνεῦμα σὲ αὐτήν. Γιὰ νὰ μὴν ἀμφιβάλλει κανένας καὶ νὰ μὴν ἀναρωτιέται τί ἔκαμε ἆραγε ὁ Χριστὸς, ὅταν ἀνέβηκε στὸν οὐρανό. Ἆραγε συμφιλίωσε τὸν Πατέρα; Ἆραγε τὸν ἔκαμε νὰ μᾶς συγχωρέσει; Θέλοντας νὰ μᾶς δείξει ὅτι τὸν συμφιλίωσε μὲ τὸ ἀνθρώπινο γένος, μᾶς ἔστειλε ἀμέσως τὰ δῶρα γιὰ τὴν συμφιλίωση. Στείλαμε ἐμεῖς πίστη καὶ πήραμε ἀπὸ τὸν οὐρανὸ δῶρα· στείλαμε ὑπακοὴ καὶ πήραμε δικαιοσύνη.”
Ας χαρούμε, λοιπόν, την τελευταία αυτή εορτή μέσα στο λειτουργικό κύκλο των μεγάλων θαυμάτων της Θείας Οικονομίας κι ας επικαλεσθούμε τη χάρη του Παρακλήτου, του Παναγίου, Ζωηφόρου, Τελεταρχικού και Ζωαρχικού Πνεύματος. Ας το αποθησαυρίσουμε στην καρδιά μας κι ας το παρακαλέσουμε, να κατεργάζεται τη σωτηρία μας.

Προηγούμενη δημοσίευση

Επόμενη δημοσίευση…σε λίγο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Γέροντα, μια κακή συνήθεια μπορεί να κοπεί αμέσως;

Γέροντα, ο Χριστός χωράει σε όλες τις καρδιές; -Ο Χριστός χωράει, οι άνθρωποι δεν Τον χωράνε, γιατί δεν προσπαθούν να διορθωθούν. Για να χωρέση ο Χριστός μέσα μας, πρέπει να καθαρίση η καρδιά. «Καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί, ο … [...]

Αββάς Ζωσιμάς, Μια θερμή προαίρεση μπορεί σε μια ώρα να προσφέρει στον Θεό όσα μια νωθρή προαίρεση σε πενήντα έτη

Άγιος Ζωσιμάς. (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος) Αββάς Ζωσιμάς Κεφάλαια ωφέλιμα   1. Έλεγε πάλι ότι: Οι ορμές ανήκουν στις προαιρέσεις και μπορεί μια θερμή προαίρεσις σε μια ώρα να προσφέρη στον Θεό όσα άλλη προαίρεσις νωθρή σε πενήντα … [...]

Άγιος Φωκάς ο κηπουρός (22 Σεπτεμβρίου)

ᾜδει χάριν σοι, σοῦ χάριν θνῄσκων Λόγε,Φωκᾶς ὁ Μάρτυς τῷ διὰ ξίφους τέλει. Ο Άγιος Φωκάς καταγόταν από την Σινώπη και τα μοναδικά υπάρχοντα του ήταν ένας κήπος που καλλιεργούσε με μεγάλη επιμέλεια. Το εισόδημα του από τον κήπο, ήταν … [...]

Ένα τερατούργημα του αγίου Ιλαρίωνα του Μεγάλου!

Άγιος Ιλαρίων ο Μέγας. (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)   Η μανιασμένη θάλασσα Ενώ ο όσιος Ιλαρίων βρισκόταν στην Επίδαυρο [Επίδαμνος;] της Δαλματίας, έγινε ένας τρομερός σεισμός! Συγκλονίσθηκε όλη η περιοχή. Ακόμη και η θάλασσα άφρισε σαν … [...]

Χρόνος, αχρονία και αιωνιότητα

          Ο χρόνος είναι μια διάσταση, ένα μέγεθος αυτού του κόσμου και επομένως είναι μετρήσιμος με βάση κάποια μονάδα μετρήσεως. Αυτή η μονάδα μετρήσεως είναι η ημέρα, δηλαδή η πλήρης περιστροφή της γης γύρω από τον εαυτό της, και το … [...]

Μια εποχή αποκαλείται Σκοτεινή όχι επειδή το φως δεν μπορεί να λάμψει, αλλά επειδή οι άνθρωποι αρνούνται να το δουν

  … [...]

Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις…

Αν δεν θέλεις να υποφέρεις κακά, μην θέλεις και να κάνεις κακά, γιατί το ένα ακολουθεί το άλλο. Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις. Όταν λοιπόν εκουσίως σπέρνουμε τα πονηρά και έπειτα ακουσίως τα θερίζουμε, οφείλουμε να θαυμάζουμε τη δικαιοσύνη του … [...]

Δεν το κάνουμε για χρήματα, το κάνουμε για μας δάσκαλε"

 Σήμερα ενώ συνέχιζα το θεάρεστο έργο στο πλημμυρισμένο υπόγειο έσκυψε στο παράθυρο ένα παιδί κάπου 17 χρονών με ξυρισμένο κεφάλι και σκουλαρίκια και στα δύο αυτιά. "Είμαστε εθελοντές, χρειάζεστε βοήθεια με τα πράγματα;" Τόσες μέρες … [...]

Όσιος Σωφρόνιος του Έσσεξ: Πώς να περάσουμε μια μέρα χωρίς αμαρτία

Πώς να περάσουμε μια μέρα χωρίς αμαρτία, δηλαδή άγια; Να το καθημερινό πρόβλημα μας.  Πώς να μεταμορφώσουμε το είναι μας, το φρόνημα, τα αισθήματα, τις ίδιες τις φυσικές αντιδράσεις μας, ώστε να μην αμαρτήσουμε ενάντια στον … [...]

Πιστέψτε στην Πρόνοια του Θεού!

Πιστέψτε στην Πρόνοια του Θεού! Φίλησε το σταυρό σου πρωί και βράδυ, μην τον φοράς σαν σε κρεμάστρα – Ο Χριστός άφησε φως και αγάπη στον Σταυρό. Από τον σταυρό πηγάζουν ακτίνες ευλογημένου φωτός και αγάπης. Εισπνεύστε αυτές τις … [...]

24 hr ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ορθόδοξη Ελλάδα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ SITE ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Follow us – Contact
enter@rodos-island.grprosfores



Φιλικά site











live tv
  • Αντίθετοι στην αυξηση του φόρου διανυκτεύρεσης η Ε.Ξ.Ρ, τα Επιμελητήρια και τα Τουριστικά Γραφεία
  • Στέφανος Δράκος – Απολογισμός Εργου: Νέα κουφώματα στο Καζούλλειο
  • Παράταξη "Με δύναμη για τη Ρόδο": Ο κ. Κολιάδης υπόσχεται «ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα». Οι Ροδίτες δεν θα ρισκάρουν την πορεία του νησιού μας – Απάντηση Κoλιάδη
  • Ρόδος – Τώρα: Νέα φωτιά στον καταυλισμό των τσιγγάνων
  • Συγκλονίζει η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη – Οι τσιρίδες και τα ουρλιαχτά του παιδιού μου σκίζανε τον ουρανό
  • Η προγεννητική έκθεση των εμβρύων στην ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τα μωρά μετά τη γέννησή τους
  • Πώς η έκθεση των εμβρύων στην ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τη μετέπειτα ζωή τους
  • Αμύγδαλα: Πόσα τελικά πρέπει να τρώμε κάθε μέρα- Τα απίστευτα οφέλη για την υγεία
  • Μελέτη συνδέει τον καρκίνο του μαστού με την ατμοσφαιρική ρύπανση – Τα στοιχεία
  • «3 από τα 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία οφείλονται στις πλημμύρες» ξεκαθαρίζει η Αγαπηδάκη
  • Έρχεται το Δεκέμβριο του 2023 το κόμικ του Life is Strange: True Colors
  • State of Play: Ημερομηνία κυκλοφορίας για το Roblox στο PS4
  • State of Play: Ανακοινώθηκε το Tales of Arise: Beyond the Dawn (trailer)
  • State of Play: Το Baby Steps έρχεται νωρίς μέσα στη νέα χρονιά (trailer)
  • State of Play: Το Ghostbusters: Rise of the Ghost Lord είναι φτιαγμένο για VR (trailer)
  • Το ατελείωτο καλοκαίρι της Dua Lipa στο Instagram
  • Τήλος: Συναγερμός στο Λιμενικό για διάσωση προσφύγων από ιστιοφόρο σκάφος
  • Γιώργος Γιαννιάς: Βαρύ πένθος για τον τραγουδιστή – Πέθανε ο πατέρας του
  • ΕΠΣ Σάμου: ΑΕ Καρλόβασι – ΑΟ Πολυκράτης
  • «Η Πάτμος έλαβε έγκριση για πτήσεις με υδροπλάνα…! Ο πρώτος προορισμός της Hellenic Seaplanes στα Δωδεκάνησα!
  • Θλίψη και συγκίνηση για τον θάνατο της πρώην διευθύντριας του Μουσικού Σχολείου της Ρόδου Θεοδώρας Τσιμπούρη
  • Η ξανθιά καλλονή που δεν είναι πραγματική αλλά προκαλεί αντιδράσεις – Τι απαντά ο δημιουργός της
  • Δημήτρης Ουγγαρέζος – Σκληρή απάντηση σε Λιάγκα: «Κουράγιο σε όλους τους εργαζόμενους στο Πρωινό, είμαι εδώ ό,τι θέλετε»
  • Επεισόδιο Κασσελάκη με δημοσιογράφο: «Δεν είναι ανάγκη να έχουμε ειρωνεία»
  • Κοινό κρυολόγημα και παιδιά
  • Έρωτας φυγάς: Σταύρος Σβήγκος στο gossip-tv: Οι δυσκολίες, η τηλεθέαση & το ιδανικό τέλος του Μάρκου
  • Facebook
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube
car rental - web builder - mediterranean info
tags

Orthodoxy.rodos-island.gr © 2023 · Ορθοδοξία - Ρόδος - Ελλάδα - Πατρίδα - Θρησκεία - Ελλήνων - Άγιο Όρος - Μοναστήρια - Εκκλησίες - Μονές - Ιερά Προσκυνήματα - Λόγοι Αγίων - Θαύματα - Εορτές - Άγιοι Τόποι - Γέροντες - Πνευματικοί - Ιερείς - Μοναχοί - Γραφές - Προφητείες - Ευαγγέλια - Θεός - Χριστός - Άγιο Πνεύμα - Παναγία Υπεραγία Θεοτόκος