«Νομίζω πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να εμπιστεύεσαι τη ζωή σου στο Θεό»
Ο θεολόγος Νικόλαος Λεβέντης συνομιλεί με την πρεσβυτέρα κυρία Σταυρούλα Χριστοδουλάκου σχετικά με τη καθημερινότητα μίας ιερατικής οικογένειας.
Συνεντευκτής: Σας ευχαριστώ πολύ πρεσβυτέρα για την προθυμία και την ανοικτότητά σας να απαντήσετε στις ερωτήσεις της παρούσας συζήτησης αντλώντας από την εμπειρία σας. Επίσης, από τη θέση αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, ο οποίος έδωσε την ευλογία του για την πραγματοποίηση της παρούσας συνέντευξης.
Πρεσβυτέρα:Εγώ σας ευχαριστώ για την για την πρόσκλησή σας, καθώς και τηνευγενική σας καθοδήγηση, καθ’ όλη τη διαδικασία.
Συνεντευκτής: Με βάση την εμπειρία και τις κατηχητικές σας γνώσεις, μπορείτε να μας εξηγήσετε συνοπτικά τι σημαίνει η οικογένεια ως μικρή Εκκλησία;
Πρεσβυτέρα: Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ονομάζει την οικογένεια «μικρά ἐκκλησία» [βλ. σχετικά σε: Επιστολή προς Εφεσίους, 20, 6, P.G. 62, 143]και λέει: «ἔνθαἀνήρκαί γυνή καί παιδία καίτοῖςτῆςἀρετῆς συνδεδεμένοι δεσμοῖς, ἐκεῖ μέσος ὁ Χριστός»[βλ. σχετικά σε: Εις Γένεσιν, 7, P.G. 54, 616].
Στο μυστήριο του γάμου, ο Χριστός ευλογεί, όπως ευλόγησε και στο γάμο της Καννά, το νέο ζευγάρι, που ξεκινά την κοινή του ζωή. Στην οικογένεια προστίθενταιτα παιδιά, που είναι δώρο Θεού. Στην προς Εφεσίους επιστολή, ο Απόστολος Παύλος, δίνει συμβουλές στα παιδιά να τιμούν τους γονείς τους, σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου και στους γονείς λέει να ανατρέφουν τα παιδιά τους «ἐνπαιδείᾳκαὶνουθεσίᾳ Κυρίου» (Εφ. 6, 4).
Αν ένα ζευγάρι, όμως, δεν αποκτήσει τέκνα δεν παύει να είναι οικογένεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι άγιοι Ιωακείμ και Άννα, οι οποίοι ανταμείφθηκαν από τον Θεό με τη γέννηση της Θεοτόκου, σε προχωρημένη ηλικία. Στην δε προς Κορινθίους επιστολή, αναφέρει ο Απόστολος Παύλος, τον Ακύλλα και την Πρίσκιλλα«σὺντῇκατ᾿ οἶκοναὐτῶνἐκκλησίᾳ» (Α’ Κορ. 16,19).
Κάθε χριστιανική οικογένεια καλείται να ζει πνευματικά.
[Εφ. 6,1-4: «Εσείς, παιδιά, να υπακούτε στους γονείς σας, σύμφωνα με το θέλημα του Κυρίου ∙ αυτό άλλωστε είναι το σωστό. Τίμα τον πατέρα και τη μητέρα σου, αυτή είναι η μόνη εντολή που περιέχει υπόσχεση: για να ευτυχήσεις και να ζήσεις πολλά χρόνια πάνω στη γη. Κι εσείς, πατέρες, μη φέρνεστε στα παιδιά σας έτσι ώστε να εξοργίζονται, αλλά να τα ανατρέφετε δίνοντάς τους αγωγή και συμβουλές που εμπνέονται από την πίστη στον Κύριο.»]
[Α’ Κορ. 16, 19: «Σας στέλνουν χαιρετισμούς οι εκκλησία της Ασίας. Πολλούς χριστιανικούς χαιρετισμούς σας στέλνουν ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα και όλη η εκκλησία που συναθροίζεται σπίτι τους».]
Συνεντευκτής: Η δόμηση της οικογένειας ως μικρής Εκκλησίας είναι υποχρέωση μίας ιερατικής οικογένειας ή κάθε χριστιανικής οικογένειας;
Πρεσβυτέρα:Κάθε χριστιανική οικογένεια πρέπει να είναι μια «κατ᾿ οἶκονἐκκλησίᾳ»,γιατί έτσι μόνο μπορεί να προοδεύσει πνευματικά και τα μέλη της να φτάσουν στο «καθ‘ όμοίωσιν». Όταν γαλουχήσουμε τα παιδιά μας με τα νάματα της Ορθοδοξίας μπορούμε να ελπίζουμε στη διατήρηση των αξιών με τις οποίες μεγαλώσαμε και εμείς. Στη σημερινή εποχή, η οικογένεια βάλλεται από παντού και είναι υποχρέωσή μας να την προστατεύσουμε. Αυτό δεν μπορούμε να το καταφέρουμε μόνοι μας, θα το πραγματοποιήσουμε στους κόλπους της Εκκλησίας με τη βοήθεια του Θεού πάντα.
Η ιερατική οικογένεια πρέπει να δείξει το καλό παράδειγμα για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες οικογένειες της ενορίας. Ο κυριακάτικος εκκλησιασμός είναι βασικός, καθώς και η συμμετοχή στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Προσωπικά, εντόπισα την θετική επιρροή της οικογένειάς μου όταν τα παιδιά μας ήταν μικρότερα και μαζεύονταν οι φίλοι τους στο κατηχητικό ή στο σπίτι για να παίξουν.
Συνεντευκτής: Ως σύζυγος ιερέα στερείστε μέρος των ευχάριστων στιγμών της ζωής; Διαφέρει πολύ η ζωή μίας πρεσβυτέρας από τη ζωή μίας «λαϊκής» έγγαμης γυναίκας;
Πρεσβυτέρα: Η γνώμη μου είναι πως δεν διαφέρει καθόλου η ζωή μιας πρεσβυτέρας από τη ζωή οποιασδήποτε έγγαμης γυναίκας. Ο ρόλος της συζύγου και μητέρας είναι συγκεκριμένος από τη δημιουργία του κόσμου. Η φροντίδα του συζύγου, των παιδιών και του νοικοκυριού είναι η καθημερινότητα κάθε έγγαμης γυναίκας. Το μόνο, ίσως, που έχει παραπάνω μία πρεσβυτέρα, αν της το επιτρέπουν οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της, ιδίως όταν είναι εργαζόμενη, είναι η συμμετοχή της στις ακολουθίες της Εκκλησίας. Αυτό,όμως, έτσι και αλλιώς πρέπει να το κάνουμε όλοι ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι, όχι γιατί κάποιος μας το επιβάλλει, αλλά επειδή εμείς το θέλουμε, επειδή λαχταράμε την επαφή με τον τριαδικό Θεό. Όπως λαχταράμε να επισκεφτούμε τους γονείς μας ή άλλα αγαπημένα πρόσωπα, έτσι θα πρέπει να νιώθουμε για τον ουράνιο Πατέρα μας και για την Παναγία μας, που είναι μητέρα του Χριστού μας και, κατά χάριν, και δική μας μητέρα.
Όσο για το πρώτο σκέλος της ερώτησης σας, να τονίσω πως ουδέποτε ένιωσα να στερούμαι κάτι. Η προσωπική και οικογενειακή ζωή μου είναι απόλυτα φυσιολογική. Με τον σύζυγό μου, πατέρα Παναγιώτη Λεοντακιανάκη, είμαστε και οι δύο πολύ κοινωνικοί και δεν μας λείπουν οι έξοδοι από το σπίτι είτε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είτε σε απλές οικογενειακές βόλτες, ούτε οιεπισκέψεις στο σπίτι από συγγενείς, φίλους ή γνωστούς.
Συνεντευκτής: Είναι μύθος ή αλήθεια ότι οι νέες κοπέλες διστάζουν να δεσμευτούν με κάποιον νέο που έχει ιερατικές βλέψεις;
Πρεσβυτέρα: Δυστυχώς, δεν είναι μύθος. Είναι η πραγματικότητα και είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα κάθε υποψήφιου κληρικού. Το βλέπουμε στη δική μας Μητρόπολη, καθώς και παντού στην Ελλάδα, όπως μαθαίνουμε από γνωστούς μας ιερείς. Δυστυχώς, πολλοί νέοι ατύχησαν στην επιλογή τους κι έμειναν μόνοι τους. Αυτό είναι πολύ θλιβερό. Δεν ξέρω γιατί οι κοπέλες ενώ συγκατατίθενται στην αρχή και υπογράφουν μετά αλλάζουν γνώμη. Ανάλογα με την πνευματική κατάσταση που έχει κάθε κοπέλα αντιδρά διαφορετικά.
Ξέρω, όμως, κοσμικές κοπέλες που επειδή ερωτεύτηκαν τον υποψήφιο κληρικό, αποφάσισαν να προχωρήσουν μαζί του και έγιναν υπόδειγμα συζύγου. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι ο υποψήφιος δεν πρέπει να βιαστεί στην επιλογή του, επειδή είναι απόφαση ζωής. Εννοείται ότι αυτό το θέμα θέλει πολύ προσευχή και θα πρέπει να το αναθέσουν στο Θεό.
Εν τω μεταξύ,όπως, ανέφερα σε προηγούμενη ερώτησή σας, δεν νομίζω πως μια πρεσβυτέρα στερείται των χαρών της φυσιολογικής ζωής. Βλέπω γύρω μας τα νέαιερατικά ζευγάρια με τα μικρούλια τους και τους χαίρομαι. Βλέπεις την ευλογία στη ζωή τους, στο βλέμμα τους, στο χαμόγελό τους και καταλαβαίνεις ότι αυτές οι κοπέλες κέρδισαν με αυτή την επιλογή τους.
Φυσικά, τα προβλήματα δε λείπουν, όπως σε όλα τα ζευγάρια. Όμως, το θέμα είναι πώς τα αντιμετωπίζεις. Πολλές φορές σε συζητήσεις με άλλες γυναίκες, που έμμεσα ή άμεσα με ρωτάνε αν έχω προβλήματα και διαφωνίες με τον πάτερ και αν φτάνουμε στο σημείο να μη μιλιόμαστε, απαντώ θυμίζοντας τους τα λόγια της Κυριακής προσευχής, το γνωστό από τα παιδικά μας χρόνια «Πάτερ ἡμῶν», που όλοι κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα θα πούμε. Τι λέει αυτή η προσευχή; «…καὶἄφεςἡμῖντὰὀφειλήματαἡμῶν, ὡςκαὶἡμεῖςἀφίεμεντοῖςὀφειλέταιςἡμῶν…».Ζητάμε, δηλαδή, από το Θεό να παραβλέψει τις αδυναμίες μας, τα λάθη μας και να μας συγχωρήσει, όπως κι εμείς συγχωρούμε τους άλλους που μας στενοχώρησαν, μας πρόσβαλανκαι ούτω καθεξής. Αν θέλουμε τη συγχώρηση του Θεού πρέπει και εμείς να κάνουμε το ίδιο στον συνάνθρωπό μας. Εκεί τελειώνουν όλα.
Συνεντευκτής: Προβληματιστήκατε όταν ο σύζυγος σας εξέφρασε την επιθυμία του να ιερωθεί;
Πρεσβυτέρα: Δεν υπήρχε τέτοιος προβληματισμός, επειδή η γνωριμία μας έγινε ακριβώς επειδή θα γινόταν ιερέας. Έχοντας συζητήσει με τον πνευματικό μου την πιθανότητα να νυμφευθώ κάποιον υποψήφιο ιερέα μιας και ήταν πολύ δύσκολο να βρουν κοπέλα που να δέχεται αυτό το δρόμο, έγινε και η γνωριμία μας. Μεσολάβησαν συγγενείς, μας έφεραν σε επαφή και μετά μας άφησαν να γνωριστούμε και να αποφασίσουμε ποιά θα είναι η έκβαση. Από την αρχή φάνηκε πως ο Θεός μας είχε φέρει κοντά και το διαπιστώσαμε πολλές φορές στα επόμενα χρόνια. Νομίζω πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να εμπιστεύεσαι τη ζωή σου στο Θεό.
Συνεντευκτής: Αισθάνεσθε ενίοτε ότι χρειάζεται να βιώνετε τη θέση της πρεσβυτέρας ως έναν θεατρικό ρόλο, ώστε να μην σκανδαλισθούν κάποιοι αδελφοί από κάτι άθελά σας;
Πρεσβυτέρα: Η θέση της πρεσβυτέρας είναι δύσκολη, όπως προφανώς το αντιλαμβάνεστε και εσείς και γι’ αυτό μου θέτετε αυτό το ερώτημα. Στα εικοσιπέντε χρόνια που πέρασαν απ’ όταν με αξίωσε ο Θεός να δω τον σύζυγό μου να λαμβάνει το αξίωμα της ιερωσύνης, έχω προβληματιστεί αρκετές φορές. Θέλει μεγάλη προσοχή για να μην σκανδαλίσουμε τους αδελφούς μας.
Ο Χριστός είπε: «Εγώ είμαι η αλήθεια» (Ιω. 14,6). Τα λόγια του μας δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να πορευτούμε, έτσι κι εγώ προτιμώ να είμαι αληθινή και να μιλάω και να συμπεριφέρομαι ανάλογα με το πως αισθάνομαι και όχι όπως ίσως οι άλλοι περιμένουν. Πολύ απλά χρησιμοποιώ την αγάπη ως γνώμονα στις ανθρώπινες σχέσεις. Οι παλαιότεροι έλεγανπως ό,τι σπείρεις θα θερίσεις.Είναι ανάλογο και σε αυτή την περίπτωση, αγάπη θα δώσεις αγάπη θα πάρεις.
Το προσποιητό νομίζω πως δεν περνάει απαρατήρητο, και αν τύχει να περάσει μία φορά δεν θα είναι πάντα έτσι. Οπότε σε αυτή την περίπτωση ο σκανδαλισμός θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.
[Ιω. 14,6: «Ο Ιησούς του απάντησε [του Θωμά]: «Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή ∙ κανείς δεν πηγαίνει στον Πατέρα παρά μόνο αν περάσει από μένα»].
Συνεντευκτής: Αν ο γιός σας αποφάσιζε να ιερωθεί ή, ευρύτερα, αν κάποιο από τα παιδιά σας αποφάσιζε να μονάσει πώς θα το αντιμετωπίζατε;
Πρεσβυτέρα: Αχ! Αυτή η ερώτηση αν γινόταν κάποια χρόνια πίσω θα μιλούσα για τη λαχτάρα να δω ένα από τα τρία παιδιά που μου χάρισε ο Μεγαλοδύναμος να φοράει το τιμημένο ράσο. Αυτή, επίσης, είναι και η λαχτάρα του συζύγου μου. Όμως, τώρα, στην ηλικία που βρίσκονται -η μεγάλη μας κόρη είναι 25, η δεύτερη 23 και ο γιος μας 19- λίγο πολύ έχουν αποφασίσει τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους και κάτι τέτοιο δεν το έχουν στο πρόγραμμα. Βέβαια, ποτέ μη λες ποτέ, διότι αν κάτι είναι από το Θεό, θα έρθει η κατάλληλη στιγμή που θα γίνει. Αν, όμως, δε προκύψει κάποια τέτοια κλήση, θα με χαροποιήσει να δημιουργήσουν σωστές, χριστιανικές οικογένειες και να προσφέρουν στην κοινωνία και στην Εκκλησία με όποιο τρόπο αυτά θέλουν.
Συνεντευκτής: Πώς η υποχρέωση του ιερέα να βρίσκεται στον Ιερό Ναό επιδρά στη σχέση των συζύγων και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών;
Πρεσβυτέρα: Γνωρίζω πως σε μεγάλες ενορίες, οι ιερείς λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι. Εκτός από τις ακολουθίες, το μυστήριο της εξομολόγησης απαιτεί πολύ από τον χρόνο τους, αλλά και έχουν πολλές ενοριακές υποχρεώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις σίγουρα η ευθύνη της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών πέφτει στην πρεσβυτέρα.
Εμείς ζούμε σε μια μικρή ενορία περίπου τριακοσίων κατοίκων και τα πράγματα σαφώς είναι καλύτερα. Το πρεσβυτέριο είναι δίπλα στο ναό και έτσι ήταν όλα πιο εύκολα για εμάς. Ο πάτερ πολλές φορές χρειάστηκε τη βοήθειά μου στο ψαλτήρι για τις ακολουθίες. Σιγά σιγά με έμαθε το τυπικό και λίγες στοιχειώδεις γνώσεις βυζαντινής μουσικής. Πολλές φορές παίρναμε τα παιδιά μας όταν ήταν μικρά στο ναό ή τα αφήναμε στο σπίτι να κοιμούνται και εγώ πεταγόμουν που και που να τα δω.
Οι ώρες που περνούσαμε μαζί σαν οικογένεια ήταν πολλές, οπότε είχαμε και οι δύο ενεργό ρόλο στη διαπαιδαγώγησή τους. Λίγο περισσότερο σαφώς ασχολήθηκα εγώ συζητώντας μαζί τους γύρω από τα μικρά καθημερινά προβλήματα που είχαν σαν παιδιά, που σε εμάς τους μεγάλους μπορεί να φαίνονταν ασήμαντα, αλλά γι’ αυτά ήταν σημαντικά.
Οι μεταξύ μας σχέσεις ως σύζυγοι, δεν νομίζω ότι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις ιερατικές υποχρεώσεις που είχε και έχει. Το να λείπει ο σύζυγος πολλές ώρες από το σπίτι δεν πρέπει να δημιουργεί προβλήματα. Με σεβασμό, με κατανόηση και κυρίως με αγάπη πρέπει νααντιμετωπίζουμε τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται.
Συνεντευκτής: Πρεσβυτέρα, το γεγονός ότι εργάζεστε έχει επιπτώσεις στις υποχρεώσεις σας ως συζύγου, μητέρας και γυναίκας ιερέως; Από όσο γνωρίζω δε ασχολείστε, στο ελεύθερο χρόνο σας, και με την συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων. Πώς κατορθώνετε να διατηρείτε τις ισορροπίες;
Πρεσβυτέρα: Δόξα τω Θεώ όσο τα παιδιά ήταν μικρά και με είχαν ανάγκη, ήμουν δίπλα τους. Δε χρειάστηκε να εργαστώ. Οι ασχολίες που είχα εκτός από το νοικοκυριό μου ήταν σχετικές με το ναό και τα εξωκλήσια μας. Λόγω δε εκπαίδευσης μου στην άσκηση της κατήχησης, καθώς είχα ολοκληρώσει τη σχολή κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας, είχα αναλάβει τα κατηχητικά μαθήματα της ενορίας.
Ξεκίνησα να εργάζομαι εποχιακά, όταν ο μικρός μου τελείωσε το δημοτικό και μετά προέκυψε και η εργασία στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Α.Μ.Ε.Α της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης. Τα παιδιά είχαν ήδη μεγαλώσει και ένα ένα άνοιγαν τα φτερά τους για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Αυτή τη στιγμή είμαστε με τον πατέρα Παναγιώτη μόνοι μας, οπότε είναι πιο λίγες οι δουλειές του νοικοκυριού.
Στην εργασία μου, έχω το πλεονέκτημα να γνωρίζω τις βάρδιες κάθε επόμενου μήνα, ώστε να μπορώ να οργανώσω τα πάντα, από γιατρούς μέχρι τις επισκέψεις μας στα παιδιά, στην Αθήνα και το Ναύπλιο αντίστοιχα. Στις ακολουθίες, πλέον, συμμετέχω μόνο όταν μπορώ και ο διευθυντής μου, ο οποίος τυγχάνει ιερέας, προσπαθεί να με εξυπηρετεί, για παράδειγμα στα σαρανταλείτουργα των Χριστουγέννων, βάζοντάς μου κυρίως απογευματινές βάρδιες.
Μέσα σε όλο αυτό το βαρύ πρόγραμμα, προστίθεται και το έργο της κατήχησης. Δυστυχώς, όμως, πλέον τα παιδιά είναι πολύ λίγα. Ενώ δεν λείπουν και οι κοινωνικές υποχρεώσεις, που είναι σχετικές με τις ανάγκες της ενορίας και με τις ανάγκες των παιδιών. Όσο για την συγγραφή, αυτή προχωράει αργά και σταθερά.
Όπως, καταλαβαίνετε ο ελεύθερος χρόνος μου είναι ελάχιστος. Παρά τις όποιες δυσκολίες, με λίγη καλή θέληση, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.
Συνεντευκτής: Οι άνθρωποι σας αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο όταν τους γνωστοποιείτε, έμμεσα ή άμεσα, την ιδιότητα του συζύγου σας;
Πρεσβυτέρα:Όταν συναντώ κάποιους ανθρώπους και κουβεντιάζουμε χωρίς να ξέρουν την ιδιότητα μου της πρεσβυτέρας και στην πορεία της συζήτησής μας το αναφέρω, θα έλεγα ότι εκπλήσσονται ευχάριστα. Κυρίως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας δείχνουν το σεβασμό τους. Οι δε γιαγιάδες στο ίδρυμα με γεμίζουν ευχές. Με ρωτάνε συνεχώς για τον πάτερ και μου λένε να μεταφέρω τους χαιρετισμούς τους και ας μην τον γνωρίζουν ∙ «παιδάκι μου είναι σαν να τον γνωρίζω» λένε με χαρά. Μπορώ να πω ότι όλος ο κόσμος δείχνει σεβασμό στην ιδιότητα αυτή, ακόμα και τα παιδάκια. Δεν έχουν λείψει βέβαια σε όλα αυτά τα χρόνια και κάποια ειρωνικά σχόλια ή κάποιες πολύ αδιάκριτες ερωτήσεις. Αυτά,όμως, τα περιστατικά σας λέω ότι είναι ελάχιστα, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Συνεντευκτής: Η μελέτη της ζωής των έγγαμων αγίων αντρών και γυναικών της Εκκλησίας μπορεί να ωφελήσει τα σύγχρονα ζευγάρια;
Πρεσβυτέρα: Σαφώς μπορεί να τα βοηθήσει, γι’ αυτό και επιβάλλεται να τους μελετάμε. Είναι λαμπρά παραδείγματα προς μίμηση ανεξάρτητα από την εποχή που έζησαν.
Όταν έγινε η χειροτονία του συζύγου μου σε ιερέα, στο Φοινίκι Λακωνίας, και πλέον εγκατασταθήκαμε στο χωριό, μας επισκέφθηκαν ο συνταξιούχος προκάτοχος του, ο πατήρ Ελευθέριος, με την πρεσβυτέρα του Αγγελική και μου έκαναν δώρο μία εικόνα της αγίας Μαύρας, που μέχρι τότε δεν γνώριζα, και μου είπαν πως ήταν πρεσβυτέρα και να την έχω προστάτιδα.
Τόσο η αγία Μαύρα με τον ιερέα σύζυγό της άγιο Τιμόθεο, όσο και το άγιο ζεύγος Ακύλας και Πρίσκιλα, που ήδη έχω αναφέρει παραπάνω, είναι παραδείγματα προς μίμηση για τα ζευγάρια σήμερα.
Ήταν πολύ ωραία η ιδέα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου, οι άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλα να τιμώνται ως προστάτες των αγαπημένων ζευγαριών, αντί για την εμπορική ουσιαστικά γιορτή του αγίου Βαλεντίνου. Το εν λόγω ιερό ζευγάρι αποτελεί πρότυπο ιδανικής και ευλογημένης γαμικής ένωσης.
Στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Μητροπόλεως μας έχουμε τον ιερό ναό του Αγίου Ευσταθίου. Ο άγιος Ευστάθιος πέρασε πολλές δυσκολίες και χωρίστηκε από την οικογένειά του και την αγαπημένη του σύζυγο Θεοπίστη. Ευλόγησε, όμως, ο Θεός και ξαναβρέθηκαν όλοι μαζί μέχρι που ήρθε η στιγμή να μαρτυρήσουν για την πίστη τους.
Σε ζευγάρια σαν αυτά μπορούν να προσβλέπουν οι σύγχρονοι σύζυγοι. Να έχουμε τις πρεσβείες τους και να μελετάμε τους βίους τους, ώστε να στηριζόμαστε πνευματικά.
Συνεντευκτής: Πρεσβυτέρα σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας στην παρούσα συνέντευξη, τις άμεσες και ειλικρινείς απαντήσεις σας. Ο Θεός να ευλογεί εσάς και την οικογένειά σας.
Πρεσβυτέρα: Εγώ σας ευχαριστώ κύριε Λεβέντη! Σας εύχομαι κάθε πνευματική προκοπή. Ο Θεός να ευλογεί και να αγιάζει τηζωή μας!
Σημείωσεις:
- Τα καινοδιαθηκικά χωρία τα οποία παρατίθενται παραπάνω προς διευκόλυνση των αναγνωστών της συνέντευξης αντλήθηκαν από την απόδοση της Καινής Διαθήκης στην δημοτική, των εκδόσεων της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, Αθήνα 2003.
- Στην απάντηση της πρώτης ερώτησης, ο συνεντευκτής προσέθεσε τις σχετικές παραπομπές στην PatrologiaGraeca (P.G.), ώστε να είναι σαφής η αναφορά και, έτσι, αν ο αναγνώστης το επιθυμεί να μελετήσει τις σχετικές ομιλίες του αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου.