Η πιο νόστιμη και αφράτη βασιλόπιτα τσουρέκι
Συνταγή για Εύκολη Βασιλόπιτα Τσουρέκι
Υλικά
500 γρ αλεύρι ΤΣΟΥΡΕΚΙΟΥ
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
100 γρ γάλα χλιαρό
100 γρ βούτυρο (λιωμένο όχι καμένο)
130 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά
4 γρ μαχλέπι σκόνη
2 γρ μαστίχα σκόνη
6 γρ αλάτι
ξύσμα από 2 πορτοκάλιαγια το στόλισμα
άχνη ζάχαρη, γλάσο σοκολάτας
Εκτέλεση
Σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο. Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε και αυτά στο μίγμα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη και ρίχνουμε τα 2 φακελάκια μαγιάς και το παραπάνω μείγμα. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί να πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι επιπλέον.
Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη, με βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 2-3 ώρες σε ζεστό σημείο. Όταν φουσκώσει η ζύμη την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ. και μεταφέρουμε μέσα την ζύμη. Την πιέζουμε με τα χέρια μας σε όλο τα ταψί και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει.
Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα στους 180°C για 45΄ περίπου έως ότου ροδίσει. Κατά την διάρκεια του ψησίματος στο κάτω μέρος του φούρνου βάζουμε ένα ταψάκι με νερό για να διατηρηθεί η υγρασία της βασιλόπιτας.
Αφού κρυώσει την βγάζουμε από το ταψί και βάζουμε το φλουρί στο κάτω μέρος.
Την τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθεί.
Για το σερβίρισμα μπορούμε να την καλύψουμε με άχνη ζάχαρη και να γράψουμε με γλάσο σοκολάτας καλή χρονιά και να την στολίσουμε.
Καλή Επιτυχία!
Βασιλόπιτα:
Στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισαρεία.
Τότε διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινουπολη. Ετσι, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δώσουν ό,τι είχε ο καθένας χρυσαφικά νομίσματα κ.λπ.
Όμως ο Ιουλιανός σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες, έτσι δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισάρεια.
Τότε ο Αγιος Βασίλης έδωσε εντολή και από τα μαζεμένα χρυσαφικά τα μισά να δοθούν στους φτωχούς, ένα μικρό μέρος κράτησε για τις ανάγκες των ιδρυμάτων της Βασιλειάδος, και τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους με ένα πρωτότυπο τρόπο: έδωσε εντολή να ζυμώσουν ψωμιά και σε κάθε ψωμί, έβαλε από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό μέσα, κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια, έτσι τρώγοντας οι κάτοικοι τα ψωμιά όλο και κάτι έβρισκαν μέσα.
Έτσι, γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε βασιλόπιτα.
Δεκ 18, 2023Εκκλησία Online
Με τη συμμετοχή 300 παιδιών η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή των κατηχητικών σχολείων της Μητρόπολη Δημητριάδος