Η έκθεση Βαλκανικοί Αντίλαλοι. Ηχο-πορτραίτα από τη νοτιοανατολική Ευρώπη 1962-1987. Φωτογραφικές αφηγήσεις του Martin Koenig, περιλαμβάνει φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό από την έρευνα του Αμερικανού εθνογράφου Martin Koenig στη μουσική και τους χορούς των Βαλκανίων, φιλοξενείται στο Μουσείο Αργυροτεχνίας από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 28 Οκτωβρίου 2024.
Το 1966, ο Martin Koenig, εθνογράφος ειδικός στους Βαλκανικούς χορούς, οπλισμένος με μια συστατική επιστολή από τη θρυλική ανθρωπολόγο Margaret Mead, ξεκίνησε μακρά σειρά ταξιδιών στα Βαλκάνια που θα διαρκούσε 25 χρόνια. Άλλοτε μόνος κι άλλοτε μαζί με τη συνάδελφό του Ethel Raim ερεύνησε και κατέγραψε τη μουσική και τους χορούς των παραδοσιακών κοινοτήτων της περιοχής, σε μια εποχή κορύφωσης των αλλαγών, που έφερνε η τεχνολογική πρόοδος, η εκβιομηχάνιση και το επακόλουθο κύμα μετανάστευσης.
Στην έκθεση παρουσιάζεται το πλούσιο φωτογραφικό έργο του Martin Koenig αλλά και αφηγήσεις του με ιστορίες ανθρώπων που συνάντησε, των οποίων η σχέση με τη μουσική και τον χορό ήταν βαθιά και η αίσθηση της κοινότητας ισχυρή.
Την επιμέλεια της αρχικής έκθεσης έκανε ο Ivo Hadjimishev και την προσαρμογή της ο Στέργιος Καράβατος. Η έκθεση είναι παραγωγή του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας–Θράκης και υποστηρίζεται από την Αμερικανική Πρεσβεία της Βουλγαρίας, το Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και το Ίδρυμα Smithsonian.
Tη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο η προβολή της ταινίας του John Cohen «Ο Περικλής στην Αμερική» (1988 | 68′). Η ταινία φιλοτεχνεί το μουσικό πορτραίτο του Περικλή Χαλκιά, κλαρινίστα μετανάστη, και της ηπειρώτικης κοινότητας στην Αμερική, εξερευνώντας τις φιλοδοξίες, αλλά και την αμφιθυμία των Ελληνοαμερικανών. Καθώς κινείται μεταξύ Κουίνς, Νέας Υόρκης και βόρειας Ελλάδας, παρουσιάζει την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου και το πώς αυτή ενώνει την Ηπειρώτικη κοινότητα σε όλο τον κόσμο.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Οκτωβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα έως τις 14 Οκτωβρίου και από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα από τις 16 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο. Δωρεάν είναι η είσοδος και στη συζήτηση και την προβολή.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2651064065.
Ώρες λειτουργίας: ΤΕ – ΔΕ: 10:00 – 18:00 [28/9-14/10]
ΤΕ – ΔΕ: 10:00 – 17:00 [16/10-28-10]